Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК е готова да предостави на Гърция спешен заем от 7 млрд. евро

15 юли 2015, 14:46 часа • 4596 прочитания

Европейската комисия е готова да предостави на Гърция спешен заем от 7 млрд. евро срещу приемането от парламента в Атина на споразумението с кредиторите, предаде Reuters, позовавайки се на документи.

В същото време Европейската комисия не е готова да се съгласи на отписване на гръцки дългове, независимо от доклада на Международния валутен фонд.

По-късно днес гръцкият парламент ще гледа законопроекта за спешни мерки за провеждане на преговори и сключване на споразумение с Европейския механизъм за стабилност.

От приемането му зависи съдбата на програмата за финансова помощ за страната през следващите три години в размер на 86 млрд. евро.

В същото време стана ясно, че гръцкият заместник министър на финансите Надя Валовани е подал оставка.

В писмо до премиера Алексис Ципрас тя критикува споразумението с кредиторите и обяснява, че смята за неприложимо предлаганото решение, предаде РИА Новости.

„Алексис, във време на предизвикателства аз съм готова да служа на всяко място до края. Но когато нашата делегация се върна със задължения, предвидени в мъртвородени мерки, и при всяко оценяване (от кредиторите) отново ще е налице дилемата отстъпление или „Грекзит“, за мен е невъзможно да остана член на правителството“, пише тя в писмото си.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес