Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До 24 часа Гърция ще поиска продължаване на заема от ЕС

18 февруари 2015, 18:14 часа • 15983 прочитания

Утре, 19 февруари, Гърция ще подаде заявка за продължаване на кредитния договор с ЕС. Това оповести днес пред журналисти лидерът на партията "Потами" Ставрос Теодоракис след среща с премиера Алексис Ципрас.

Ципрас е осведомил Теодоракис за преговорите с кредиторите относно финансирането на страната, включително и за заседанията на Еврогрупата на 11 и 16 февруари.

Вчера правителство бе съобщило, че въпросната заявка трябва да бъде подадена днес. Въпреки протаканията очакванията са, че Гърция в крайна сметка няма да предизвика сериозен трус в еврозоната.

Олигархията - прицелът на "Сириза"

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас обяви радикални мерки срещу "олигарсите", в това число повторно лицензиране на частните телевизии, прекратяване на заемите "с преференции", прекратяване на приватизационни сделки, рязко увеличение на данъците за богатите и одит на офшорните сметки. Според него олигархията е сред основите фактори, довели до гръцката криза. Засега обаче конкретни имена на прицел не се посочват, но прокуратурата вече разследва сделките за приватизация на държавната лотария и големите гръцки пристанища.

Една от ключовите мерки за стабилизиране на бюджета, предложени от Ципрас, е ограничаването на контрабандата с гориво, при която предназначени за износ или за търговски кораби горива се внасят в страната, като при това се избягва плащането на данъци.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес