Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Давутоглу се ядоса на въпрос дали Турция внимава за ислямския тероризъм

12 януари 2015, 19:01 часа • 19890 прочитания

Турският премиер Ахмет Давутоглу рязко смени тона по време на пресконференция в Берлин, дадена съвместно с германския канцлер Ангела Меркел, пише в. "Хюрриет".

След участието си в парижкия марш срещу тероризма вчера, днес Давутоглу е на посещение в Германия. Той втвърди тона след въпрос на чуждестранен журналист за това смята ли, че турското правителство не следва да предприеме по-решителни действия срещу джихадистите от Ислямска държава, особено след като терористи като Хаят Бумедиен спокойно преминават през границата и отиват в Сирия, пише БГНЕС.

"На някого мюсюлманите може да му изглеждат като терористи. Но ислям и тероризъм са две несъвместими понятия. В терористичната организация има много немюсюлмани, които убиват много мюсюлмани. Когато се говори за ислямски тероризъм изобщо, тогава започва разглеждането на мюсюлманите като потенциални терористи. Турция претърпя най-много поражения от ИДИЛ и чуваме много несправедливи обвинения", посочи турският премиер. Той отбеляза, че страната му е вероятно най-големият потърпевш от притока на бежанците, които към момента достигат 2 млн. души.

"Ние не отворихме границата за преминаването на терористите, а за бягащите от военния конфликт мъже, жени и деца. В Турция годишно пристигат 35 млн. туристи и те не могат да бъдат обект на разследване. Колкото до Хаят Бумедиен, разузнавателните служби на Турция и Франция бяха в непрекъснато единодействие, ние също положихме собствени усилия. Но тези хора са дошли от Мадрид, можем ли да обвиним Испания", запита видимо раздразнен от въпроса Давутоглу. Той подчерта, че турската държавна граница от 911 километра е пазена строго и стриктно, и отбеляза очакването всички съюзници да покажат същата чувствителност при евентуални атаки в Турция.

Само при нападенията в провинция Рейханлъ загубихме близо 50 души, затова и ние имаме основание да очакваме към нас същото отношение, каквото бе демонстрирано в Париж, подчерта турският премиер.

Преди това канцлерът Ангела Меркел съобщи за темите на двустранните разговори по време на официалното посещение на Давутоглу в Берлин. Обсъдени са въпроси за политическата ситуация в Турция, свободата на изразяването и мисълта, както и свободата на словото и печата. Двамата лидери са разговаряли и за необходимостта от положителни промени в религиозните дела, както и за мерките срещу тероризма. Запитана дали има основание да се притеснява от наличието на големи маси мюсюлмани в Германия и ще има ли нови решения за Шенген, Меркел заяви, че тя е лидер на всички живеещи в страната й и спазващи германските закони. Меркел акцентира на факта, че етническият турчин Айдън Йозогюз е държавен секретар на страната, както и че от тази общност има депутати и държавен министър.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес