Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задържаха племенник на Фетхуллах Гюлен в Истанбул

14 юли 2023, 11:14 часа • 970 прочитания

Племенник на лидера на ФЕТО Фетхуллах Гюлен е бил задържан при съвместна операция на турското национално разузнаване МИТ и полицията в Истанбул, предава телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

ОЩЕ: Турция арестува 6 души по обвинения в шпионаж за Мосад

При акцията е арестуван Селман Гюлен, който е син на брата на ръководителя на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО).

Освен Селман Гюлен при акцията на МИТ и полицията, извършена в истанбулския квартал Санджактепе, са били задържани съпругата му Нур Гюлен, тъстът му Бекир Йозтюрк и тъщата му Мине Йозтюрк.

При претърсването на апартамента, в който са били Селман Гюлен и семейството му, са иззети документи на ФЕТО, цифрови материали, 14 000 долара, два фалшиви паспорта.

Задържаните са заподозрени в ръководене на сдружения и фондации на ФЕТО. Смята се, че те са поддържали контакти с лица от висшето ръководство на групировката.

Според турските власти групировката ФЕТО на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат през юли 2016 г. При сблъсъците с превратаджиите бяха убити 251 души, а над 2000 бяха ранени.

ОЩЕ: Арестуваха кмет от Измир, имал връзки с гюленисти

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес