Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възраждане на гейша културата в Япония

05 март 2012, 14:14 часа • 35447 прочитания

Амбициозен проект на крайбрежния японски град Шимода цели да възроди традицията в гейша културата.

В миналото убежище на повече от двеста гейши, сега градът е запазил едва пет от тях. Публичните средства събрани по проекта ще финансират замиращата гейша култура, която е главен приемник на традиционните танци и песни в Япония.

Три са избраниците, които ще направят своя дебют на фестивала, организиран през март. След месеци на упорит труд и отдаденост, младите жени ще могат да покажат своите умения пред хилядите посетители на фестивала.

Местният говорител по въпросите на туризма Такахаши споделя, че това не е проект свързан само с гейшите. Градът иска да запази традиционните песни и танци и именно гейшите са тези, които са способни да ги изпълняват.

За да се запази културното наследство е нужно пълно посвещаване, каквото гейшите отдават в своето обучение. През първия месец на обучението си гейшите нямат право на нито един свободен ден. Те се учат на основни умения като слагане на кимоно, свирене на различни инструменти, пеене и танцуване.

„Стойката и всеки детайл в движенията трябва да бъдат перфектни, когато танцуваме”, споделя Ауагику, едната от трите избрани жени.

Фестивалът „Окичи” в Шимода ще се проведе на 27 март. Той ще бъде в чест на една от местните гейши, самоубила се след нещастна връзка с първият US-консул там през 1800 година.

Източник: globalpost.com

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес