Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Войната в Украйна: Гори газопровод в Крим, руски удари по електроцентрала в Суми (ВИДЕО)

07 юли 2024, 07:53 часа • 2483 прочитания

Мащабен пожар бушува край Алуща във временно окупирания Крим. Гори газоразпределителен блок "Малый Маяк", съобщи украинската информационна агенция УНИАН. Тя се позовава на информация от телеграм канала "Кримски вятър".

Отбелязва се, че малко преди пожара там се е чула експлозия. Сиянието от пожара се вижда на десетки километри.

Междувременно руската пропагандна медия РИА Новости пише, че спасители и лесничеи работят на мястото на бедствието, за да предотвратят разпространението на огъня. В същото време ръководителят на окупационната администрация на Алуща предупреждава, че е възможно пълно или частично спиране на газа в града заради пожара в газопровода. ОЩЕ: Отново нападение с балистични ракети: Силни експлозии в Одеса

Руско нападение срещу електроцентрала

Руско нападение срещу електроцентрала в Украйна остави без ток 100 000 души в северозападния район на Суми, съобщава BBC, позовавайки се на информация на националния мрежов оператор на Украйна - Укренерго.

Работи се по възстановяване на електрозахранването. Няма данни за жертви или щети освен енергийното съоръжение, съобщава Ройтерс.

В социалните мрежи обаче се твърди, че има огромно количество ранени в Суми вследствие на атака от руски дронове. ОЩЕ: BВС на Украйна показа как руснаците са изхабили "Искандер"-и по макети-примамки на самолети (ВИДЕО)

Проблемът с тока в Украйна

Само през последните три месеца Украйна е загубила девет гигавата производствен капацитет, казва националната енергийна компания Укренерго, губейки всичките си топлоелектрически централи от вражески действия и виждайки всички водноелектрически обекти повредени от дронове или ракетни удари.

Това е достатъчно, за да захранва цяла Нидерландия през пиковите часове на потребление и повече от една трета от капацитета, който Украйна имаше преди началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г., според националния мрежов оператор.

Полша пренасочва излишъка от електроенергия към Украйна, за да й помогне да се справи с руските удари, но Укренерго планира прекъсвания на електроенергията през целия ден в цялата страна, тъй като местното производство и вносът на електроенергия не могат да покрият дефицита. ОЩЕ: Украйна получи 2,2 милиарда долара от МВФ: За какво ще ги използва

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес