Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Владивосток отново е Хайшенвен: Китай има нова карта на Русия

13 март 2023, 15:17 часа • 22046 прочитания

Китайското правителство издаде директива да се преименуват редица градове и географски обекти в Русия с китайски названия. Очевидно това е знак, че "безграничното партньорство" между Москва и Пекин наистина е изтрило границите между двете държави. Така насмешливо коментира постоянният представител на Украйна в ООН Сергей Кислица новата утвърдена от китайското правителство карта на света, в която град Владивосток вече се казва Хайшенвен, остров Сахалин - Куедао, град Усурийск е обозначен като Шуанчензи, Николаевск като Мяоджие,  Хабаровск вече е Боли, а Благовещенск - Хайланбао. Публикацията на Кислица в Twitter осмива и гневната реакция в Москва на украинската инициатива за връщането на старото историческо име на Русия - Московия.

ОЩЕ: Прекръстваме Украйна на Бандера райх: Медведев си изпусна нервите

 

Припомняме, че преди дни украинците подкрепиха онлайн петиция да се върне историческото название на Русия - Московия, тъй като сегашното й е директно откраднато от украинската история, смята инициаторът на подписката. Тъй като петицията събра необходимия брой гласове президентът на Украйна Володимир Зеленски бе длъжен да я разгледа и нареди на премиера Шмигал задълбочено проучване на въпроса. Това сериозно разгневи Кремъл. Говорителката на МВнР на Русия Мария Захарова коментира, че това е стремеж да се създаде "антиРусия".

ОЩЕ: Си Дзинпин планира посещение в Русия още следващата седмица 

В отговор Кислица осмя изказването й като посочи, че Москва очевидно има проблем и с политиката на Китай, който изглежда иска да си върне влиянието над земите в Далечния изток на Руската федерация, които Пекин смята исторически за свои. 

Още в края на февруари Asia Times писа, че китайското външно министерство е публикувало на 14 февруари 2023 г. нова карта на света. В нея териториите на държавите, които някога са били окупирани от Руската империя, отново получават предишните си китайски имена. По-конкретно се предвижда връщане на използването на 8 смятани за китайски града и територии, окупирани от Руската империя в края на XIX и началото на XX век. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес