Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Нова Зеландия забраниха проучването на нови нефтени и газови находища

12 април 2018, 09:25 часа • 905 прочитания

Правителството на Нова Зеландия наложи забрана върху търсенето на нови офшорни нефтени и газови полета. Това съобщи в четвъртък министър-председателят на страната Джасинда Ардърн, цитирана от вестника "Ню Зиланд Хералд".

"Повече няма да бъдат издавани разрешителни за проучване на офшорните нефтени и газови находища", заяви на пресконференция в Уелингтън ръководителката на правителството и добави, че мярката е била предприета в името на „защитата на бъдещите поколения от (неблагоприятните ефекти) на климатичните изменения".

На свой ред министърът на енергетиката и природните ресурси Меган Уудс поясни, че забраната не е ретроактивна, т.е. тя не означава изтегляне на всичките 31 вече издадени разрешения за проучвания, чиято давност, според нея, може да продължи "най-рано до 2030 г.", предаде БГНЕС.

Решението на правителството бе посрещнато с критика от опозиционните партии в страната. Представителят на Националната партия по енергийните въпроси Джонатан Йънг го нарече "икономически вандализъм", изтъквайки, че петролните и газовите компании "създават годишно хиляди работни места" и пълнят държавната хазна. На свой ред лидерът на партията ACT Дейвид Сиймор заяви, че "тази забрана не само ще направи страната по-бедна, но и ще доведе до прехвърляне на производството на нефт и газ в други страни, което ще навреди на околната среда".

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес