Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турският маршрут за руския газ е не по-малко рисков от украинския

02 декември 2014, 13:45 часа • 15731 прочитания

Турският маршрут за износа на руски газ не е крие по-малко транзитни рискове, отколкото украинският, и освен това така или иначе ще се сблъска с проблеми в ЕС, пише руското издание на Forbes.

Руското ръководство не иска да се примири с провала на проекта „Южен поток” и възнамерява да прокара алтернативен маршрут за износ на газ.

Проблемът обаче е в това, че всеки маршрут от Русия към европейските потребители – било то през Турция или България – неизбежно ще се сблъска с реалността в ЕС, т.е. с необходимостта да се спазват правилата за конкуренцията на енергийния пазар. Нормите от третия енергиен пакет не позволяват на доставчика на газ да бъде едновременно с това и монополен собственик на тръбопроводите.

Опитът да се отклони износът към Турция не може да не предизвика недоумение. Турците нямат нужда от толкова газ, колкото „Газпром” им обещава по бъдещата тръба по дъното на Черно море – 63 млрд. куб.м. годишно. Основната част от обещания обем ще бъде пренасочен към Южна Европа през бъдещия газоразпределителен център на границата между Турция и Гърция. Там „Газпром” ще трябва да се конкурира с каспийския, а в бъдеще с иранския и с иракския газ.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес