Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция води преговори с Русия за прехвърляне на пленени сирийски военни

31 октомври 2019, 15:55 часа • 2925 прочитания

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че Анкара води преговори с Русия за прехвърляне на 18 заловени сирийски военни затворници, предаде ТРТ.

Ситуацията в Северна Сирия се влоши в началото на октомври, когато Турция започна операция „Мирна пролет“, насочена срещу кюрдските войски.

На 17 октомври, по споразумение със САЩ, Анкара спря операциите, за да може кюрдите да изтеглят своите части от 30-километровата буферна зона на границата.

Миналата седмица президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган проведоха шестчасови разговори, след които беше подписан меморандум за съвместна дейност в десет точки.

Документът предвижда влизането от сирийската страна на границата с Турция на руската военна полиция и сирийската гранична служба.

Те ще улеснят изтеглянето на кюрдските войски и оръжията им на 30 километра от сирийско-турската граница, както и ще извършват патрули с турците.

Във вторник руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви приключилото изтегляне на кюрдите от зоната за сигурност в Сирия. По-късно започнаха разузнавателни полети и разминаване по маршрутите на турско-руския контрол.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес