Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция ще използва придобития в Либия руски „Панцир-С” при създаване на нови дронове

14 декември 2020, 12:43 часа • 2308 прочитания

Тази година в средата на май действащото с активна поддръжка на Турция либийско Правителство на националното съгласие успя да залови в практически изправно състояние произведен в Русия зенитен ракетно-оръдеен комплекс „Панцир-1С”.

Докараната в Либия от ОАЕ бойна машина била дадена в разпореждане на силите на фелдмаршал Хафтар, като е базирана на летище Ел Ватия.

Известно е, че плененият ЗРОК е откаран в Триполи, но след това следите му се губят. Военните експерти единодушно допускат, че сега трофеят вече се намира в Турция, където старателно е изучаван. Добитите технологии е твърде възможно да бъдат използвани при разработка на собствена техника с аналогично предназначение.

Също така възможностите на „Панцира” вероятно ще бъдат интересни за създателите на безпилотни летателни апарати. Например при модернизацията на БПЛА „Байрактар” ТБ2, а също така при изпитанията на новия ударен турско-украински „Акънджи”, способен да носи вече 1350 кг полезен товар и да достига височина от 12 000 метра. Работи се и по безпилотен изтребител.

Сега Турция създава свой изтребител TF-X от ново поколение, който да има много по-малка радиолокационна забележимост спрямо F-16. Съответно близкото запознанство с „либийския подарък” никак няма да е излишно.

Превод: Ганчо Каменарски

Още: Египет: Засега няма възможност за сътрудничество с Турция по Либия

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес