Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция предлага път към мира между Израел и Палестина - две държави с гаранти

17 октомври 2023, 11:30 часа • 6931 прочитания

Турция предлага нов модел за разрешаване на израелско-палестинския въпрос, който е налице още от създаването на Израел през 1948 г.

Планът включва заинтересовани регионални съседи и западни държави, които да са гаранти на двете страни за постигане на трайно решение съгласно принципа на двете държави - израелска и палестинска.

Всичко за войната в Израел четете тук.

Двата приоритета на Турция

Външният министър Хакан Фидан обяви, че Анкара има два основни приоритета след ескалацията в Близкия изток заради офанзивата на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. Става въпрос за защитата на живота на цивилните и предоставянето на непрекъсната хуманитарна помощ на хората в Ивицата Газа.

Фидан се обяви начало на нови усилия за намиране на трайно решение на израелско-палестинския проблем след прекратяване на огъня между двете страни. Припомни, че досегашните дипломатически усилия и модели не са дали резултат, като подчерта, че сега трябва да се обсъди ново разбиране, включващо някои регионални и западни държави като гаранти, предаде БГНЕС.

Още: Русия и Китай може да се окажат единствените победители от войната в Ивицата Газа

Формулата за мир

„Ние предлагаме модела на държави гаранти като основна идея“, каза Фидан и добави, че ще постави този въпрос в разговорите си с всички заинтересовани страни в следващите дни. „Международната общност трябва да бъде в състояние да принуди Израел към решението за две държави. Държавите от региона, Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество трябва да отдават значение на това“, подчерта турският външен министър.

Държавите от региона, включително Турция, трябва да бъдат гаранти на Палестина, докато някои други страни могат да бъдат избрани като гаранти на Израел, гласи предложението на министъра. „Страните гаранти ще носят отговорност за изпълнението на споразумение, за което двете страни ще дадат съгласие. Ако Израел иска да бъде в сигурност и траен мир, палестинците трябва да имат своя собствена държава“, смята Фидан.

„Така страните гаранти ще бъдат част от мира. Тяхното присъствие ще добави устойчивост и непрекъснатост на мирния процес“, заяви той.

Снимка: Getty Images

Анкара моли Ливан да спре "Хизбула"

Фидан наскоро беше ангажиран в интензивна дипломация със своите колеги от САЩ, Русия, Китай, Египет, Катар и някои мюсюлмански държави. Той ще бъде в Ливан на 17 октомври като част от усилията си да спре разпространението на конфликта в други части на региона, като ще участва и в извънредно заседание на Организацията за ислямско сътрудничество.

Фидан отбеляза, че предложението на Турция е отворено за други идеи или нови изменения, тъй като инициативата има за цел да започне дискусия за това как да се пристъпи към трайно решение. „Това може да бъде или в рамките на ООН, или в рамките на който и да е механизъм. Ние не предлагаме конкретна система. Ние сме готови да изслушаме тези, които имат по-добри идеи“, каза министърът.

Една от общите точки на почти всички страни е необходимостта от споразумение чрез преговори между Израел и Палестина, но това никога не можеше да бъде постигнато, подчерта Фидан, „С това предложение искаме да сме сигурни, че този общ интерес може да бъде материализиран. Стана ясно, че този въпрос не може да бъде решен само от израелци и палестинци. Държавите гаранти също ще носят отговорност за процеса и следователно ще се ангажират с мир и стабилност", гласи идеята на Анкара.

Още: В затвора за какво ли не: Корените на палестинската омраза срещу Израел

Друг приоритет, на който Турция държи, е въоръженият конфликт между Израел и Палестина да не се разраства.

В Ливан се очаква Фидан да призове колегите си да направят всичко необходимо, за да държат "Хизбула" извън войната, тъй като има опасения, че групата, финансирана от Иран, може да се опита да отвлече вниманието на израелската армия преди вероятната ѝ наземна операция в Газа. Преди дни израелският военен министър Йоав Галант каза, че страната му няма изгода от война с организацията, а "Хизбула" даде знак кога ще подпомогне "Хамас".

Още: Израел обвини пряко Иран за атаките по ливанската граница и заплаши "Хизбула"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес