Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайван купува от САЩ 400 противокорабни ракети заради китайската заплаха (ВИДЕО)

18 април 2023, 09:35 часа • 1457 прочитания

Тайван ще закупи до 400 американски наземни ракети Harpoon заради нарастващата заплаха от страна на Китай, съобщи Bloomberg, позовавайки се на ръководител на търговска група и други източници, запознати с въпроса.

На 7 април Пентагонът обяви договор на стойност 1,17 млрд. долара за 400 от противокорабните ракети, без да назовава купувача. От Министерството на отбраната на САЩ само заявиха, че се очаква производството да приключи до март 2029 г.

Bloomberg съобщи, че купувачът е Тайван. Пентагонът отказва да коментира пряко сделката, но оттам дойде изявление, което гласи: "Съединените щати предоставят на Тайван отбранителни продукти и услуги, необходими за поддържане на достатъчна способност за самозащита".

През 2020 г. Тайпе заяви, че планира да закупи противокорабни ракети Harpoon, произведени от Boeing, като част от опитите си за военна модернизация.

Сега говорителят на тайванското министерство на отбраната Сун Ли-фанг каза, че ведомството вече е разкрило информация за покупката. В Тайпе са уверени, че сделката ще продължи по график.

Договорът с Boeing, който Командването на военновъздушните системи на САЩ сключи от името на Тайван, е първият случай, в който островът ще получи мобилната версия за наземно изстрелване, се казва в материала на Bloomberg. Цитиран е Рупърт Хамънд-Чеймбърс - президент на Американско-тайванския бизнес съвет. Преди това Тайпе беше закупил версията на Harpoon за изстрелване от кораби.

Този месец председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти прие тайванския президент Цай Ин-уън в Калифорния и подчерта необходимостта от ускоряване на оръжейните доставки за Тайван пред лицето на нарастващите заплахи от страна на Китай.

След срещата Майк Галахър - републиканският председател на комисията по въпросите на Китайската комунистическа партия в долната камара на американския Конгрес - заяви, че би искал да се потърсят начини ракетите Harpoon да бъдат доставени на Тайван преди тези, които са предвидени да отидат в Саудитска Арабия.

Именно посещението на Цай в Щатите предизвика нови агресивни военни учения от страна на Китай в Тайванския проток. Китайците дори симулираха превземане на Тайван и удари с ракети по цели на острова.

ОЩЕ: Опасни игри: Китай показа ВИДЕО с имитация на удари на китайската армия срещу Тайван

Harpoon е американска противокорабна крилата ракета, като е една от най-разпространените в света. Разработена е от компанията МакДонал-Дъглас, понастоящем се произвежда от предприятия на корпорацията Boeing. Тя има дозвукова скорост на полета, осколочно-фугасна бойна част с маса 225 кг, максималната далечина на стрелбата зависи от носителя, модификацията на ракетата и целеуказанието ѝ – от 90 до 280 км.

Най-мащабното сражение с използване на ракети Harpoon е операция „Богомолка“ от 18 април 1988 г. В хода на това сражение между американския и иранския флот ракетите се изстрелват и от двете страни: иранския корвет „Joshan“ пуска Harpoon по американски кораби, но тя е отклонена с електронни смущения. Американските кораби и самолети изстрелват общо две ракети RGM-84 и две ракети AGM-84, три от които попадат в целта. Всички три постигнати в хода на сражението попадения на Harpoon са по иранската фрегата „Саханд“.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес