Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайван e под тревога: Само за ден са засечени 103 китайски военни самолета

18 септември 2023, 05:45 часа • 2133 прочитания

В понеделник министерството на отбраната на Тайван съобщи, че за един ден е засякло 103 китайски военни самолета около острова, като определи този брой като "много висок".

"Между сутринта на 17 и 18 септември министерството на националната отбрана е открило общо 103 китайски самолета, което е скорошен рекорд и представлява сериозно предизвикателство за сигурността в Тайванския проток и в региона", се казва в изявлението.

"Продължаващите военни домогвания на Пекин лесно могат да доведат до рязък скок на напрежението и да влошат регионалната сигурност", заяви министерството, като призова Китай "незабавно да прекрати подобни разрушителни едностранни действия".

От общия брой засечени военни самолети 40 са пресекли т.нар. средна линия на Тайванския проток, която разделя самоуправляващия се остров от Китай, и са навлезли в югозападната и югоизточната му зона за идентификация на въздушната отбрана (ADIZ), се казва в изявлението.

Бяха засечени и девет китайски военни кораба, се казва още в съобщението.

Пекин претендира, че самоуправляващият се Тайван е негова територия, която един ден ще бъде завзета, ако е необходимо със сила, и през последните години засили дипломатическия и военния натиск, след като отношенията между Пекин и Тайпе се влошиха, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Тайван е разтревожен от маневрите на китайски самолетоносач 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес