Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След свлачище: Златна мина в Турция уволнява работници

19 август 2024, 22:45 часа • 1248 прочитания

Компанията „Анаголд“ обяви в понеделник, че в златната мина в Североизточна Турция, където през февруари загинаха девет миньори, ще бъдат съкратени почти 200 служители, предаде АФП.

„Със съжаление ви съобщаваме, че трябва да освободим 187 наши колеги“, обяви компанията в съобщение за пресата, позовавайки се на „трудната икономическа ситуация“ поради „спрените производствени дейности“, предава БГНЕС.

Базираната в Денвър и Торонто SSR Mining притежава 80% от акциите на “Анаголд”, а 20% са собственост на турската компания Lidya. След свлачището, което затрупа девет миньори под земята, екологичното разрешително на мината бе отнето от турските власти. Но според профсъюза Bagimsiz Maden Is компанията трябва да поеме отговорност за „недостатъците си по отношение на безопасността на труда“.

Още: Загинали и ранени при срутване на мина в Турция

„Условията, довели до отнемането на разрешителното, са създадени от “Анаголд”, а екологичните последици от експлоатацията на мината са направили невъзможно наличието на друг източник на доходи в това населено място“, казва адвокатът на профсъюза Мерт Батур пред АФП. „Анаголд“ трябва да продължи да носи икономическата цена на своите действия и да плаща заплатите на своите служители“, допълва той.

През февруари могила, образувана от купчина пръст, изнесена от мината, се свлече надолу по склона, покривайки голяма площ и оставяйки девет миньори в капан. Според предварителния експертен доклад, цитиран от турските медии, ръководството на мината не е взело необходимите предпазни мерки, въпреки че е знаело за пукнатините в купчината пръст, които са причинили бедствието. Задържани са шестима ръководители на мината.

Още: При инцидент във въглищна мина в Полша: Пострадаха миньори, има и изчезнали

Мината, в която работят 667 миньори, вече попадна в заглавията на вестниците през 2022 г. след изтичане на цианид, което накара властите за кратко да преустановят дейността. Тя отново отвори врати, след като плати глоба, което предизвика протест от страна на опозицията. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес