Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синът на Осама бин Ладен призова за сваляне на саудитската монархия

18 август 2016, 12:50 часа • 3972 прочитания

Синът на убития лидер на Ал Кайда, Осама бин Ладен, призова саудитското кралско семейство да бъде свалено, за да може „страната да се отърве от американското влияние“.

В аудио съобщение, Хамза бин Ладен, призова последователите на организацията да се присъединят към Ал Кайда в Йемен, за да получат боен опит, необходим за „по-нататъшни стъпки“. Съобщението беше разпространено по криптирани канали и групи на симпатизанти.

Класифициран от САЩ като най-смъртоносния клон на групировката, Ал Кайда в Йемен (чието официално име е Ал Кайда на Арабския полуостров) се формира през януари 2009 година, сливайки частите на джихадистите в Йемен и Саудитска Арабия.

Йемен беше дом и на Осама бин Ладен, който е саудитец по произход. Бин Ладен беше убит в Пакистан през 2011 година след около десетилетие преследване. 23-годишният му син Хамза е фаворит на баща си и беше готвен от него за лидер на Ал Кайда.

Съобщението е пуснато при отбелязването на пет години от смъртта на Бин Ладен. Хамза бин Ладен става все по-популярен сред последователите на Ал Кайда и става конкурент на сегашния лидер, Айман ал Зауахири.

Саудитска Арабия издирва десетки членове на Ал Кайда и „Ислямска държава“ на своя територия. Правителството в Рияд е известно с прилагането на сурови мерки срещу клетки на джихадистки формирования, които виждат саудитското кралско семейство като предателско и вражеско на мюсюлманите заради връзките му със САЩ. Джихадистите често извършват атаки в Саудитска Арабия срещу полицейски и цивилни обекти, а също и срещу чуждестранни граждани. През 1994 година Саудитска Арабия прекратява гражданството на Осама бин Ладен, след като той издава религиозен текст срещу кралското семейство и САЩ.

Самият Бин Ладен произлиза от заможно саудитско семейство, което има тесни връзки с кралската фамилия и също се отрича от сина си.

Автор: Руслан Трад

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес