Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Си Дзинпин: ШОС ще противодейства на опитите за цветна революция и нова студена война

04 юли 2023, 11:51 часа • 2669 прочитания

Трябва да се противодейства на всеки опит за цветна революция в региона на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Това каза китайският президент Си Дзинпин, който говори чрез видеовръзка при откриването на срещата на върха на Съвета на държавните ръководители на ШОС.

Двадесет и третата среща на върха на Съвета на държавните глави на ШОС се провежда във виртуален формат днес в Ню Делхи.

"Трябва да развиваме собствена външна политика въз основа на общите и дългосрочни интереси на нашия регион. Трябва да останем бдителни срещу външните опити за разпалване на нова студена война и провокиране на блокова конфронтация в нашия регион и категорично да се противопоставим на външните опити за намеса и подстрекаване на цветни революции под какъвто и да е предлог", заяви Си, цитиран от ТАСС.

Той предложи да се увеличат плащанията в национални валути в рамките на организацията.

ОЩЕ: Русия създава лаборатория за изучаване на идеите на Си Дзинпин

„Китай е готов да предостави на света нови възможности за един по-добър свят“, каза китайският президент, подчертавайки, че ШОС трябва да работи за „противодействие на протекционизма“, цитира го АФП.

ШОС е международна организация, основана през 2001 г. Нейни членове са Китай, Индия, Казахстан, Киргизстан, Русия, Таджикистан, Пакистан и Узбекистан. Държави-наблюдатели са Афганистан, Беларус, Иран и Монголия, а държави-партньори - Армения, Азербайджан, Камбоджа, Непал, Шри Ланка, Турция и ОАЕ. На срещата на върха на ШОС в Душанбе през септември 2021 г. беше започната процедура за приемане на Иран в организацията, а на срещата на върха в Самарканд през септември 2022 г. беше приет документ за започване на процедура за приемане на Беларус.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес