Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шарл Мишел призова Израел да прекрати насилието в Близкия изток

27 септември 2024, 06:02 часа • 570 прочитания

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова израелското правителство да прекрати насилието в Близкия изток, предаде ДПА.

„Това не може да продължава така. Искаме демократична и силна Държава Израел, която да живее в мир и сигурност рамо до рамо с палестинския народ, който трябва да има своя собствена стабилна и жизнеспособна държава“, заяви той пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

ОЩЕ: Ердоган: ООН се проваля в мисията си

„Въвличането на Ливан в спиралата на насилие е безотговорно, абсолютно безотговорно“, добави Мишел, пише БТА.

Обръщайки се към израелското правителство, председателят на Европейския съвет призова за мир. „Опитът да се постигне сигурност без мир е невъзможен. Без мир не може да има трайна сигурност. Светът, който е движен от отмъщение, е свят, който е по-малко сигурен“, обобщи Мишел.

ОЩЕ: Нетаняху: Не сме отговорили на подкрепеното от САЩ предложение за примирие в Ливан

Израел започна въздушна и сухопътна офанзива срещу свързаното с Иран движение "Хамас" в Газа, за да отмъсти за кървавата атака в южната част на Израел на 7 октомври 2023 г., по време на които бяха убити около 1200 души и 250 бяха взети за заложници.

Според здравните власти на "Хамас", които не правят разлика между убитите цивилни и бойци, броят на загиналите в Газа е над 41 500 души след близо година на боеве.

 

 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес