Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ настояват за освобождаването на Осман Кавала

28 юли 2020, 08:40 часа • 2103 прочитания

САЩ призоваха турските власти да освободят от ареста бизнесмена Осман Кавала, задържан в хода на разследването на опита за преврат в Турция през юли 2016 година. Съобщението беше публикувано на уебсайта на Държавния департамент на САЩ, пише БГНЕС.

Турският филантроп и граждански активист Осман Кавала е задържан от 1000 дни, въпреки че не е признат за виновен за нито едно престъпление. САЩ подчертават важността на спазването на международните ангажименти и споразумения. "Призоваваме Турция да се придържа към справедливост и върховенство на закона и освободи Осман Кавала от ареста, както и да гарантира честно, прозрачно и бързо решение на неговия случай", се казва в изявлението.

Кавала беше задържан на 18 октомври 2017 г. на летището в Истанбул. На 1 ноември същата година съдът постановява задържането му за "опит за промяна на конституционния ред и отстраняване на сегашното правителство". Турските власти смятат Кавала за замесен и в протестите през 2013 г.

През февруари тази година истанбулският съд реши да оправдае и освободи активиста, но по-късно същия ден прокуратурата отново постанови задържането му.

През януари 2017 г. турските следователи издадоха заповед за арест на 380 предприемачи по обвинение в косвено участие в опит за преврат. Във връзка с разследването са уволнени над 27 хиляди учители и служители на образователни институции. Общо около 152 хиляди държавни служители бяха отстранени от работа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес