Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ройтерс: Най-големите турски банки трудно биха финансирали канал „Истанбул“

28 април 2021, 16:29 часа • 2251 прочитания

Правителството на Турция трудно ще привлече средства от най-големите банки в страната за изграждането на канал „Истанбул“ заради екологичните ангажименти, които са поели, както и заради финансовия риск.

Агенция Ройтерс се позовава на четири източника в ръководството на банките, според които институциите няма да могат да участват във финансирането на проекта. Това мое да предизвика затруднения, свързани с въпросите по опазване на околната среда, е заявил един от събеседниците.

Както отбелязва Ройтерс, шест от най-големите банки на Турция, включително Garanti Bank, Is Bank и Yapi Kredi, са членове на рамковото споразумение за принципите на отговорност на банковата дейност, определени от Финансовата инициатива на програмата на ООН за околна среда. Финансирането на проекти, които могат да нанесат съществена вреда на природата, е в противоречие с поетите в споразумението ангажименти. В тази връзка се увеличава вероятността, проектът, чиято стойност се оценява на около 10 млрд. долара, да има нужда от повече държавни инвестиции от очакваното и да се прибегне до чуждестранно финансиране.

До момента Министерството на финансите на Турция не е коментирало този въпрос.

Говорителят на президента Ердоган Ибрахим Калън заяви, че проектът безусловно ще предизвика голям интерес от страна на кредитори и инвеститори, тъй като ще донесе печалба.

Турските банки, обаче, смятат, че рисковете, свързани с финансирането на строителството на канала, са твърде високи за тях.

Проектът за канал „Истанбул“ беше обявен от Ердоган през 2011 г., като идеята е той да стане новата водна артерия в западната част на Истанбул, която свързва Черно с Мраморно море. През декември 2019 г. турският президент заяви, че корабоплаването през новия канал няма да попада под юрисдикцията на Конвенцията от Монтрьо за режима на проливите.

Алтернативата на Босфора, според турските власти, е жизнено необходим за Истанбул и региона като цяло. Проливът вече трудно се справя с потока от кораби, нараства риска от аварии, включително и с нефтени танкери, което пък би довело до голяма екологична катастрофа.

За разлика от Босфора, канал „Истанбул“ ще се състои от два почти прави участъка, което ще облекчи и ускори преминаването на корабите.

Критици на проекта смятат, че ако бъде реализиран, това ще доведе до унищожаването на много морски екосистеми и ще затвори съществуващите водоеми, които осигуряват една трета от потребностите от прясна вода на Истанбул.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес