Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

24 април 2024, 11:26 часа • 2068 прочитания

Чеченската република, изглежда, се опитва да се сближи с Иран на фона на засилващото се двустранно сътрудничество в областта на сигурността между Москва и Техеран.

Още: Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

По заповед на Кадиров

Депутатът от Държавната дума (парламента) на Русия и ръководител на чеченския клон на Росгвардия Адам Делимханов заяви на 22 април, че се е срещнал с иранския секретар на Висшия съвет за национална сигурност Али Акбар Ахмадиан по време на посещение в Иран. Срещата е била по нареждане на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров

Делимханов съобщи, че с Ахмадиан са обсъдили въпросите на сигурността в Централна Азия и Близкия изток и "перспективите за руско-иранско сътрудничество в борбата със заплахите за националната сигурност на двете държави".

Още: Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Интересите на Иран

Иран преследва собствени интереси в Северен Кавказ, особено в регионите с преобладаващо мюсюлманско население, и вероятно е заинтересован от укрепване на връзките с чеченски официални лица, за да разшири влиянието си в региона, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Отделно от това представители на иранската авиокомпания Mahan Air се срещнаха с чеченския министър-председател Муслим Хучиев през декември 2023 г., за да обсъдят перспективата за откриване на редовни полети между Чечения и Иран с цел укрепване на търговските, икономическите и културните връзки между двете страни.

Междувременно отново се заговори, че Рамзан Кадиров е в тежко здравословно състояние: Кадиров е с некроза на панкреаса, Путин му търси заместник. Самият той опита да опровергае слуховете: След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес