Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Раждаемостта в Япония критично ниска

05 юни 2024, 13:14 часа • 951 прочитания

През 2023 г. общият коефициент на плодовитост и броят на ражданията в Япония са намалели за осма поредна година и са достигнали рекордно ниски стойности. Това показва, че много японци предпочитат или да отложат брака във времето, или изобщо да не сключват такъв, съобщи Киодо.

Според Министерството на здравеопазването, труда и благосъстоянието средният брой деца, който се очаква да роди една жена през живота си, е спаднал до 1,20, което от 1947 г. бележи най-ниски стойности. Други подобни ниски стойности са били отчетени през 2005 г. и през 2022 г. Броят на бебетата, родени в Япония през миналата година, също е намалял с 43 482 спрямо отчетените 727 277 предходната година.

ОЩЕ: Защо японските ученички е трябвало да носят само бяло бельо?

Правителството с мерки

На фона на това японският парламент прие закон за увеличаване на месечните детски надбавки и родителския отпуск, тъй като правителството се стреми да се справи с намаляващата раждаемост в страната чрез по-справедливо разпределение. През 2026 г. правителството ще създаде нова схема за финансиране на помощта за отглеждане на деца с по-високи месечни здравноосигурителни вноски след рекордния спад на раждаемостта в страната.

Стартирането на новия "фонд за подпомагане на отглеждането на деца" се основава на по-справедливото разпределяне на разходи, за да се увеличи броят на децата в Япония. Законопроектът, който беше одобрен през април от долната камара на парламента, бе гласуван от Камарата на съветниците, както и подкрепен от управляващата Либерално-демократическа партия заедно с нейния коалиционен партньор "Комейто".

ОЩЕ: Броят на празните жилища в Япония достигна рекордни стойности

Законът няма да наложи съществена тежест върху хората, тъй като ще намали разходите за социално осигуряване, за да създаде фонда, което бе разкритикувано от опозицията. Обхватът на детските надбавки ще бъде разширен от навършването на 18-годишна възраст, когато много хора завършват гимназия, а ограничението за доходите на родителите и настойниците ще бъде премахнато.

Сегашната месечна помощ за трето или следващо дете ще бъде удвоена до 30 000 йени, като мерките ще влязат в сила от октомври. Наред с другите мерки ще бъдат увеличен финансовият стимул за родителите, които ползват отпуск за гледане на дете, а услугите за дневни грижи ще бъдат разширени, така че децата да имат право на тях независимо от трудовия статус на родителите.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес