Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване: Ниска подкрепа от израелците за сухопътна офанзива в Ивицата Газа

27 октомври 2023, 12:22 часа • 3263 прочитания

Почти половината от израелците искат правителството на Бенямин Нетаняху да се въздържи от нахлуване в Ивицата Газа. Това показва последното проучване на общественото мнение, проведено от "Маарив".

Под 1/3 от израелците искат инвазия в Газа

Израелският всекидневник направи изследване сред представителна извадка от 522 пълнолетни израелци. На въпроса дали армията на страната трябва незабавно да премине към мащабна сухопътна офанзива, само 29% от тях са казали "да".

Почти половината - 49% - са заявили, че "е по-добре да се изчака", а 22% не знаят.

В предишното проучване на "Маарив" от 19 октомври 65% от израелците подкрепиха мащабна сухопътна офанзива, предава "Ал Джазира".

Снимка: Getty Images

Израелската армия вече проведе два рейда с танкове в северната и североизточната част на Ивицата Газа, което бе описано като "подготовка" за следващи етапи от войната. Нетаняху обяви готовност за сухопътна офанзива, но без да дава подробности за срокове, в които тя може да бъде осъществена.

Още: Израел с нов рейд в Газа, убити са трима от най-значимата бригада на "Хамас" (ВИДЕО)

Заложниците са променили мнението на хората

Почти сигурно е, че развитието на въпроса за заложниците, който сега е на първо място в дневния ред, е оказало голямо влияние върху тази промяна в мнението", пишат авторите на проучването.

Още: "Хамас" обяви при какви условия ще почне да освобождава заложници

Според най-новата информация, предоставена от говорителя на израелските сили Даниел Хагари, в Ивицата Газа "Хамас" държи 229 заложници от различни държави. Организацията, която контролира анклава, пък каза, че 50 заложници били убити от израелските удари.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес