Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протести на Западния бряг срещу плановете за анексиране на Израел

05 юни 2020, 15:49 часа • 1921 прочитания

Палестинците на Западния бряг в петък се събраха, за да отбележат 53 години от израелската окупация и протестираха срещу плановете на еврейската държава да анексира част от територията.

В Тулкарем, на северния Западен бряг, десетки демонстранти размахваха палестински знамена и скандираха лозунги срещу израелските селища и плановете, чието реализиране може да започне още през следващия месец.

AFP, цитирана от БГНЕС, съобщи, че израелските войски са използвали зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, за да отблъснат протестиращите, приближаващи се до военно-пропускателен пункт.

По-нататъшни протести се очакват в градовете на Западния бряг Рамала, Хеброн и Наблус.

Палестинците се изказват срещу плана за Близкия изток на президента на САЩ Доналд Тръмп, който дава на Израел зелена светлина за анексиране на еврейски селища и друга стратегическа територия на Западния бряг.

Подобни анексии биха нарушили международното законодателство и вероятно ще разпалят напрежението в нестабилния регион.

След повече от година политическа безизходица и два неубедителни избора, премиерът ветеран Бенямин Нетаняху и най-големият му съперник Бени Ганц през април сформираха коалиционно правителство.

Според тяхното споразумение от 1 юли Нетаняху и Ганц могат да представят плана на Тръмп в кабинета и в парламента с оглед одобрение.

Планът предвижда също създаването на палестинска държава, но на намалена територия, без да отговаря на ключовото палестинско искане да има столица в източен Йерусалим.

Протестите в петък съвпаднаха с годишнината от това, което палестинците наричат "Накса", поражението на арабските страни от Израел в шестдневната война през юни 1967 г.

Сраженията завършиха с Египет, Йордания и Сирия победени, а Израел окупира Западния бряг, Синайския полуостров, Ивицата Газа, Източен Йерусалим и Голанските възвишения в Сирия.

Синай е върнат в Египет с мирното споразумение през 1979 г. с Израел, но Голанските възвишения и Източният Йерусалим остават в еврейската държава.

Израелските войски и заселниците се изтеглиха от Газа през 2005 г., но крайбрежната ивица остава под блокада.

"Петдесет и три години израелска окупация днес, да ѝ се сложи край, е международна отговорност", написа в Twitter Саеб Ерекат, генерален секретар на Организацията за освобождение на Палестина (ООП).

Повече от 450 000 израелци живеят в селища, които според международното право се считат за незаконни. На Западния бряг живеят и 2,7 милиона палестинци.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес