Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина кралят на Саудитска Арабия

23 януари 2015, 10:15 часа • 14853 прочитания

На 90-годишна възраст почина кралят на Саудитска Арабия – Абдула.

На 31-ви декември монархът беше приет в болница с пневмония. Абдула – шестият по ред крал на страната, се възкачи на трона на 1 август 2005 година след смъртта на брат си крал Фахд, но на практика управляваше страната от 1995 година. Възрастта и многократните пребивавания в болница на Абдула редовно подхранваха слухове във връзка с бъдещото управление на саудитското кралство – водещ производител на петрол и ключов фактор в близкоизточната политика, предаде БНР.

Следващият крал на Саудитска Арабия ще бъде 79-годишният брат на починалия Абдула – Салман.

Салман има репутацията на неподкупен и честен, отбелязва Франс прес. Салман беше губернатор на столицата Риад близо 50 години, което му даде значителен управленски опит.

Новият крал е смятан за относително либерален, доколкото това е възможно в консервативното саудитско общество. В същото време, според грами, разпространени от Уикилийкс, Салман вярва, че демокрацията не е подходяща за консервативното кралство и препоръчва предпазливост в областта на социалните и културните реформи.

Смяната на властта в Саудитска Арабия е важен момент, тъй като страната притежава над една пета от световните залежи от петрол и в кралството са свещените за мюсюлманите градове Мека и Медина, което дава възможност да се упражнява влияние върху милиард и 600 милиона мюсюлмани по света.

Президентът на САЩ Барак Обама почете паметта на починалия и го нарече "ценен приятел и прям и смел ръководител".

След новината за смъртта на Абдула цената на петрола на световните борси тръгна нагоре.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес