Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

NYT: Върховният лидер на Иран е наредил директен удар по Израел

01 август 2024, 09:24 часа • 2418 прочитания

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е издал заповед Техеран да нанесе директен удар по Израел в отговор на убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания преди дни в столицата на Ислямската република. Това твърдят трима ирански служители, запознати със заповедта, предава американското издание The New York Times. Двама от тях са от Революционната гвардия.

Още: В Иран издигнаха червеното знаме на отмъщението след убийството на Хания (ВИДЕО)

Хаменей е издал заповедта на извънредно заседание на Висшия съвет за национална сигурност на Иран в сряда сутринта, малко след като Техеран обяви, че Хания е бил убит.

Иран и „Хамас“ обвиниха Израел за убийството. Израел, който е във война с „Хамас“ в Ивицата Газа, нито е признал, нито е отрекъл убийството на Хания, който беше в Техеран за встъпването в длъжност на новия президент на Ислямската република Масуд Пезешкиан.

Още: Проф. Чуков: Не е ясно откъде е изстреляна ракетата, убила Исмаил Хания

В публичното си изявление за смъртта на Хания аятолах Хаменей даде знак, че Иран ще отвърне директно, като заяви: „Ние смятаме, че отмъщението за неговата кръв е наш дълг“ - тъй като това се е случило на територията на Ислямската република. Той каза, че Израел е подготвил почвата за получаване на „сурово наказание“.

Още: Аятолах Хаменей обеща сурово отмъщение за Израел след убийството на лидера на "Хамас"

През почти 10-те месеца на войната в Газа Иран се опитва да постигне баланс, като оказва натиск върху Израел с рязко увеличаване на атаките на своите проксита в региона, като същевременно избягва тотална война между двете държави. И сега повечето анализатори очакват ответният удар да се осъществи по Израел чрез марионетните сили на Техеран - сред тях са хутите в Йемен, шиитските милиции в Ирак и Сирия, "Хизбула" в Ливан и др. Междувременно от "Хизбула" потвърдиха, че при друг удар - този на Израел по Бейрут - е бил убит високопоставеният командир Фуад Шукр.

Снимка: Getty Images

Най-тежкият сценарий на ирански отговор срещу Израел

Един от най-опасните начини на действие би бил Иран и други членове на т.нар Ос на съпротивата (всички прокси сили) да извършат широкомащабно комбинирано нападение с дронове и ракети срещу Израел, оценява американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Иран би могъл да извърши атака, подобна на тази, която проведе срещу Израел през април 2024 г. - тогава бяха изстреляни около 300 дрона и балистични и крилати ракети, повечето от които обаче бяха прехванати и свалени още преди да достигнат израелска територия.

Още: Убийството на Хания - оглушителен шамар за Иран и още една крачка към Третата световна война

Използването на голям ударен пакет дори срещу една цел все пак би могло да изглежда като широкомащабно нападение. Този сценарий би включвал и едновременни атаки от други членове на Оста на съпротивата като "Хизбула", хутите и подкрепяните от Иран милиции в Ирак и Сирия. Подобна комбинирана атака от страна на Иран и Оста на съпротивата би била особено опасна, тъй като нападение от няколко посоки би оказало по-голям натиск върху израелската противовъздушна отбрана, отколкото иранската атака през април, пише още ISW.

Сега САЩ и Израел биха имали много по-малко предупреждения и възможности за прехващане на дронове и ракети, ако Оста на съпротивата изстреля големи рояци безпилотни летателни апарати от Ирак, Ливан или Сирия към Израел. "Хизбула" може да бъде особено стимулирана да участва в такава атака, като се има предвид желанието ѝ да отмъсти за убийството на Фуад Шукр. Към момента от шиитската групировка все още не са заявили, че ще предприемат действия. От американския мозъчен тръст вече са отбелязвали, че "Хизбула" и хутите са проучвали израелската противовъздушна отбрана, за да разберат по-добре силните и слабите ѝ страни.

Още: Лидерът на "Хамас" е убит с изстреляна от чужбина ракета: Близко до "Хизбула" издание

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес