Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият лидер на "Ислямска държава" изглежда не е този, който се сочеше досега

21 януари 2020, 07:14 часа • 3093 прочитания

Новият лидер на Ислямска държава не е посоченият от терористичната организация Абу Ибрахим ал Хашими ал Кураши. Източници от британското разузнаване казват за британския вестник The Guardiant, че ИДИЛ са определили Амир Мохамед Абдул Рахман ал Мавли ал Салби са свой нов главатар, а посоченият по-рано Ал Кураши е само един от бойните командири на организацията, пише БГНЕС.

Ал Салби е сред основателите на "Ислямска държава" и е ръководил поробването на малцинството на язидите в Ирак.

Според разузнавателните данни, ИДИЛ са били изненадани от смъртта на дългогодишния им лидер Абу Бакр ал Багдади, което е довело до несигурност в организацията около това кой е новият водач. Ал Салби бил избран за главатар часове след елиминирането на Ал Багдади, докато Ал Кураши не бил признат от най-старшите членове на ИДИЛ.

Амир ал Салби бил един от малкото лидери на ИДИЛ, който не е етнически арабин. Според разузнаването, той е роден в семейство на туркмени, живеещи в Ирак. Имал диплома по шериат (традиционното ислямско право) от Университета на Мосул и се издигнал в терористичната организация отчасти поради миналото му на изследовател на исляма.

И Амир ал Салби е бил сред задържаните от американската армия в известния затвор Бука край Басра. Там Ал Салби се запознал с Абу Бакр ал Багдади.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес