Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напрежение между Япония и Русия заради руски военни учения

06 юли 2021, 09:06 часа • 2236 прочитания

Японското правителство следи отблизо военната дейност на Русия в граничещите с Япония региони, включително Японско море, заяви Кацунобу Като, генерален секретар на кабинета на министрите на Япония на редовна пресконференция, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Ние следим отблизо действията на руските военни в близост до страната ни", каза той. Като каза още, че според информацията, получена от японската страна, "Русия планира да проведе ракетни стрелби във водите на Японско море в периода 7-9 юли", което според японската страна може също "да засегне изключителната икономическа зона на Япония в този регион. " В тази връзка, според генералния секретар на кабинета на министрите на Япония, "руската страна по-рано беше представена по дипломатически път, в която Япония призова Руската федерация да вземе предвид японските интереси по време на стрелбата и изцяло„ да гарантира безопасността на Японско корабоплаване в своята ИИЗ. "

Засягайки въпроса за териториалния проблем между двете държави, Кацунобу Като за пореден път подчерта, че Япония ще продължи активен диалог с Русия, насочен към решаване на териториалния проблем и сключване на мирен договор.

Москва и Токио провеждат консултации в продължение на много десетилетия с цел изготвяне на мирен договор след Втората световна война. Основната пречка за това остава несъгласието относно правата върху южната част на Курилите. След края на войната целият архипелаг е включен в Съветския съюз, но Япония оспорва собствеността на Итуруп, Кунашир, Шикотан и група съседни малки необитаеми острови. В същото време руското външно министерство многократно подчертава, че руският суверенитет над тези територии, който има съответната международна правна рамка, не подлежи на съмнение.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес