Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На една ръка разстояние: Пашинян за мира между Армения и Азербайджан

27 септември 2024, 13:03 часа • 472 прочитания

„Мирът между Армения и Азербайджан не само е възможен, но е и на една ръка разстояние“.

Това заяви арменският министър-председател Никол Пашинян по време на 79-тата сесия на Общото събрание на Ню Йорк, предаде Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Пашинян каза, че сега е време двете страни да подпишат мирно споразумение. Това трябва да стане въз основа на подписаното през август споразумение за регулиране на съвместната работа на комисиите за определяне на границите.

Още: Армения предложи на Азербайджан мирно споразумение с 16 точки, Баку отказа

80% договореност

Премиерът твърди, че той и президентът на Азербайджан Илхам Алиев многократно са заявявали, че поне 80% от проекта за споразумение са договорени, като предложи да го подпишат въз основа на вече договорените разпоредби, а след това да продължат преговорите по нерешените въпроси.

„Готови сме да направим това още сега“, заяви Пашинян, като добави, че все още трябва да се решат много важни въпроси.

Нужни ли са конституционни промени

Още: Руската армия си тръгна от Армения, пълзи село по село в Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО)

Пашинян заяви, че след като мирното споразумение между двете страни бъде подписано, документът ще бъде изпратен в Конституционния съд на Армения, за да се провери дали е в съответствие с конституцията на страната.

„Ако нашият Конституционен съд реши, че мирното споразумение с Азербайджан е в противоречие с Конституцията на Република Армения, въпреки че нашите експерти уверяват, че това е малко вероятно да се случи, тогава ще бъдем изправени пред специфична ситуация, в която ще са необходими конституционни промени в името на постигането на мир“, добави той.

Правителственият глава заяви, че Армения е готова да предостави транспортен достъп както на Азербайджан и Турция, така и на други съседи и партньори. Той добави, че Ереван гарантира преминаването на товари, превозни средства и хора през своята територия.

Предложението на Ереван

Още: Пашинян обвини Путин и Лукашенко в опит да унищожат Армения

Припомняме, че този месец Армения предложи на Азербайджан мирно споразумение от 16 члена. Баку обаче не го према за момента.

Преди точно година - септември 2023 г. - Азербайджан започна военна операция в населения с етнически арменци автономен регион Нагорни Карабах, за да си върне териториите, които бяха под контрола на арменските сили. В резултат на еднодневната операция Баку установи пълен контрол над региона, а над сто хиляди души напуснаха земите. Руските "миротворци", които бяха на мисия там, не предприеха никакви действия и затова Москва и Ереван са в обтегнати отношения.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес