Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мъск срещу богат индиец: Милиардери се борят за сателитния интернет на Индия

23 октомври 2024, 09:50 часа • 601 прочитания

Надпреварата за сателитния широколентов пазар на Индия между двама от най-богатите хора в света - Илон Мъск и Мукеш Амбани, се засилва, пише BBC.

След като правителството на Индия обяви миналата седмица, че сателитният спектър за широколентов достъп ще бъде разпределен административно, а не чрез търг, тази битка само се разгорещи. Мъск по-рано критикува модела на търга, подкрепян от Амбани. 

Защо е важна тази битка? 

Сателитният широколентов достъп осигурява достъп до интернет навсякъде в обхвата на сателита.

Това го прави надеждна опция за отдалечени или селски райони, където традиционните услуги като DSL - връзка, която използва телефонни линии за предаване на данни - или кабел, не са достъпни. Той също така помага за преодоляване на труднодостъпното цифрово разделение. ОЩЕ: Мъск забърка нова каша - Starlink е налична в Йемен и хутите явно могат да я използват

Предимствата на Мъск

Starlink на Илон Мъск има 6419 сателита в орбита и четири милиона абонати в 100 страни. Той се стреми да пусне услуги в Индия от 2021 г., но регулаторните пречки доведоха до забавяне.

Ако компанията му влезе в Индия този път, това ще засили усилията на премиера Нарендра Моди да привлече чуждестранни инвестиции, казват мнозина.

 Това също така ще помогне на правителството му да подобри имиджа си на пробизнес, противопоставяйки се на твърденията, че политиките му са в полза на топ индийски бизнесмени като Амбани. ОЩЕ: Мъск: Идва колапс на населението

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес