Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Казахстан не иска в БРИКС засега

16 октомври 2024, 12:26 часа • 641 прочитания

Казахстан обяви, че няма да подава молба за членство в БРИКС в момента, въпреки че е получил покани. Това съобщи Берик Уали, прессекретар на президента на страната Касим-Жомарт Токаев, цитиран от азерската информационна агенция News.Az.

Съобщението е факт в обстановка, в която Казахстан претегля плюсовете и минусите на присъединяването към БРИКС и взема предвид различни фактори, влияещи върху развитието на организацията. Уали подчерта значението на обмисления подход, преди да се предприемат каквито и да било стъпки към членство в БРИКС.

Още: Кремълската пропаганда пак заговори за специална военна операция в Казахстан

Според официалния казахски говорител, президентът Токаев остава силен защитник на ООН като централна платформа за решаване на глобални въпроси и проблеми. Той вярва, че ООН, въпреки че не е лишена от своите недостатъци, все още е най-доброто място за решаване на най-належащите предизвикателства, пред които е изправен светът днес.

Токаев обаче ще присъства на срещата на върха на БРИКС в Казан, в периода 22-24 октомври, 2024 година. Очаква се на тази среща БРИКС да се разшири - до 11 държави.

Още: Казахстан заплаши Русия с търговска война

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес