Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е състоянието на Ердоган? Пак отложиха откриването на АЕЦ "Аккую"

27 април 2023, 15:17 часа • 4047 прочитания

Слуховете за влошеното здравословно състояние на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се задълбочават още повече, след като за втори пореден път днес бе отложен стартът на церемонията по откриването на АЕЦ „Аккую“. В нея трябва да участват чрез онлайн връзка и държавният глава на Турция, и руският диктатор Владимир Путин.

Първо събитието беше планирано да започне на обяд на 27 април, четвъртък. После обаче беше отложено за 15 ч. местно време. Сега има още едно отлагане – за 16 ч. 

По-късно обаче церемонията започна по план, а Путин и Ердоган се включиха с онлайн видеовръзка. Здравният министър на Турция заяви, че президентът на страната е в добро здраве и симптомите му отшумяват.

В Турция още вчера се появиха слухове, че Ердоган е претърпял инфаркт и е в тежко състояние. Президентската администрация отрече, а самият президент заяви, че имал само настинка.

ОЩЕ: Слухове: Ердоган е с инфаркт и в тежко състояние (ВИДЕО)

Видео от прекъснатото заради здравословното му състояние ТВ интервю от вторник обаче показва друго. Вместо да отговаря пред камерите на местен телевизионен канал, Ердоган изхъркваше заглушено, след което картината беше прекъсната. Причината, която президентът цитира, е „стомашен грип“.

Според опозиционера Саригюл Мустафа обаче Ердоган е в болница с инфаркт. Това все още е само слух и няма подобно потвърждение.

Атомната централа „Аккую“ е проект на стойност 20 милиарда долара и с мощност 4800 мегавата (MW) за изграждане на четири реактора в средиземноморския град Аккую, провинция Мерсин. По-рано Турция обяви, че планира да пусне първия реактор там през 2023 г. Това ще бъде първият източник на ядрена енергия в страната и се очаква да покрие около 10% от търсенето на електроенергия, когато централата бъде завършена.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес