Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йордан Божилов: Рискът от тероризъм стои

01 октомври 2024, 07:58 часа • 511 прочитания

Рискът от тероризъм стои. Това каза бившият заместник-министър на отбраната и председател на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов в сутрешния блок на бТВ след задълбочаването на конфликта в Близкия изток.

Той обърна внимание на бежанската криза, която предстои, отбелязвайки, че голяма част от населението на Ливан са бежанци от Сирия

Операцията на Израел

Божилов коментира и сухопътната операция на Израел в Ливан. 

"Това, което не е ясно на този етап, каква е политическата цел на Израел, т.е. какво ще предстои като военна задача да се реализира там и най-вече колко временно и колко навътре в Ливан ще навлязат войските", обясни Божилов.

Според него на този етап не може да говорим за пълномащабна война. 

Бившият заместник-министър на отбраната обърна внимание, че "Хизбула" е сериозно ударена, но тя все още е една доста сериозна паравоенна организация, наброяваща между 20 - 30 хиляди човека. ОЩЕ: "Северни стрели": Израел започна ограничени операции по границата с Ливан (ВИДЕО)

Целта на Израел

Според него складовете на оръжията от Иран ще са основните цели на Израел в Ливан. 

"Това е основният въпорс, счита се, че десетки хиляди ракети, дронове, друго стрелково оръжие, са успели да получат от Иран. Предполагам, че това ще са основните цели на израел - унищожаване на тези складове за оръжия. Предполагам, че сухопътната операция ще се ограничи в Южен Ливан", коментира Божилов. 

Според него отговорът на "Хизбула" ще зависи от резултата на операцията на Израел.

Реакцията на другите държави

"Израел цели да гарантира своята сигурност, което означава, че няма да се съобрази с призиви. Основният проблем на международната общност е съхраняване на живота на гражданските лица. Все пак "Хизбула" е обявена за терористична организация, много са терористичните актове срещу Израел, но и срещу държави в Европа", коментира още Божилов.  

Мисля, че Иран директно няма да се ангажира с военен отговор. "Убеден съм, че САЩ ще окажат съдействие на Израел, така че иранските ракети да бъдат неутрализирани", добави още Божилов. 

Според него важно е Израел да се изтегли след операцията, тъй като това би било възприето от останалите страни като форма на окупация. По думите му е важно да не се допуска участието на други страни в конфликта. ОЩЕ: Израелското правителство обяви "следващата фаза" във войната с "Хизбула"

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес