Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израелски танкове са нахлули при миротворците на ООН

13 октомври 2024, 20:28 часа • 3033 прочитания

Израелски танкове са нахлули в една от позициите на Мироопазващите сили на ООН рано сутринта в неделя, предаде BBC, позовавайки се на съобщение на силите. 

Ето какво е станало

В изявление Временните сили на ООН в Ливан (Unifil) казаха, че два танка на Израелските сили за отбрана (IDF) са унищожили главната порта на пост в Рамя, близо до границата с Израел, и „насилствено са навлезли в позицията“.

Силите определиха нарушението на поста си в Рамя като „поредно грубо нарушение на международното право“.

Мироопазващите сили отбелязаха, че за четвърти път през толкова дни напомнят на Израелската армия и на всички участници за техните задължения да гарантират безопасността и сигурността на персонала и имуществото на ООН и да зачитат неприкосновеността на помещенията на организацията по всяко време. ОЩЕ: Папата призова за уважение към миротворците на ООН в Ливан

Инцидентите с миротворците

Случващото се идва на фона на поредицата от инциденти през последните дни и на фона на призива на израелския премиер Бенямин Нетаняху миротворците на ООН да се изтеглят от Ливан, защото отказът им ги прави заложници на "Хизбула".

Междувременно миротворците се оплакаха, че в събота израелските войски са ги блокирали да извършат "критично" логистично движение близо до Мейс ел Джебел, също близо до границата. ОЩЕ: Нетаняху иска изтегляне на миротворците на ООН от Ливан: Отказът ги прави заложници (ВИДЕО)

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес