Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел вече кани Зеленски: "Може да дойде по всяко време"

31 октомври 2023, 12:59 часа • 6348 прочитания

След като по-рано през октомври Израел каза на Володимир Зеленски, че "сега не е подходящият момент" той да посети близкоизточната страна, Тел Авив вече отваря вратите си за украинския президент.

Израелският посланик в Украйна Майкъл Бродски заяви, че Зеленски може да отиде в Израел по всяко време и без никакви предварителни условия.

Сагата с визитата на Зеленски

Властите в Израел не са отказали посещение на украинския лидер, а са помолили Украйна да изчака. Това обясни украинският външен министър Дмитро Кулеба за пропадналата визита на президента.

Още: "Не са ни отказали": Украйна с обяснение за провалената визита на Зеленски в Израел

"Ние не се чувстваме отхвърлени. Обсъдихме посещението с тях веднага след нападението на "Хамас" и те ни казаха, че ще трябва да изчакаме. По това време Тел Авив не очакваше нито един чуждестранен лидер. Сега фазата се е променила", заяви Кулеба по-рано през октомври.

Целта на Зеленски беше с посещението си да покаже солидарност с Израел след атаката на "Хамас" на 7 октомври.

"Хамас" държи украинци в плен

Бродски потвърди също така, че сред заложниците, държани от "Хамас" в Ивицата Газа, има и украинци. Според него в момента няма проблеми с евакуацията на украинците от Израел, но има трудности с евакуацията от анклава.

""Хамас" държи жителите като заложници, за да се прикрие с тях - като с жив щит", каза той, цитиран от "Украйна сейчас".

Организацията, контролираща Ивицата Газа, взе най-малко 220 заложници от различни националности след атаката на 7 октомври. Преди дни "Хамас" заяви, че израелски удари по анклава са убили около 50 от пленените граждани.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес