Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран заплаши Израел със „съкрушителни атаки“, ако отговори на нападението

01 октомври 2024, 22:39 часа • 989 прочитания

Революционната гвардия на Иран заплаши да извърши „съкрушителни атаки“ срещу заклетия враг Израел, ако той отвърне на ракетното нападение на Ислямската република.

„Ако ционисткият режим реагира на иранските операции, той ще бъде изправен пред съкрушителни атаки“, заяви Корпусът на гвардейците на ислямската революция (КГИР) в изявление, разпространено от информационната агенция Фарс.

КГИР заяви, че атаката е „в съответствие с Устава на ООН“, предаде БГНЕС.

Тя заяви, че идва „след период на сдържаност“ след „атака срещу суверенитета“ на Иран - препратка към убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран в края на юли.

Още: „Хамас“ приветства иранските ракетни удари по Израел

Иранската атака

Във вторник вечерта иранските сили изстреляха бараж от ракети, насочени към „три военни бази“ около търговския център на Израел Тел Авив, съобщиха от гвардията.

По-рано Съединените щати предупредиха за предстоящо иранско нападение с балистични ракети срещу Израел и заявиха, че то ще има „тежки“ последици за Техеран.

Иранските медии разпространиха в интернет кадри на изстреляни ракети срещу Израел. Държавната телевизия пусна оптимистична музика на фона на кадрите, докато водещият на новините говореше за „смелия ирански народ“. По-късно тя излъчи кадри на жители на втория ирански град Машхад, които празнуват по улиците атаката на гвардейците, развявайки жълтото знаме на "Хизбула" и портрети на убития му лидер Хасан Насрала.

Иранската агенция Shafaqna обяви смело, че при атаката били унищожени над 20 изтребители 5-то поколение F-35 - нещо, което няма потвърждение от независим източник.

Още: Израел отвори въздушното си пространство, Иран обяви край на атаката

Празненства под знамето на "Хизбула"

Подобни на тези в Машхад празненства се проведоха в столицата Техеран и няколко провинциални града.

Нападението във вторник беше второто в историята на Иран срещу Израел след ракетната атака и нападението с безпилотен самолет през април в отговор на смъртоносния израелски въздушен удар по иранското консулство в Дамаск.

Почти всички ракети и дронове, изстреляни при това нападение, бяха прехванати от Израел или неговите съюзници.

При израелския удар в Бейрут в петък беше убит Насрала, чиято ливанска бойна групировка от години се въоръжава и финансира от Иран. Насрала беше убит заедно с генерал Абас Нилфорушан, високопоставен командир на силите Кудс, подразделение за чуждестранни операции на IRGC.

Иран обеща, че убийството на Нилфорушан „няма да остане без отговор“.

Обвиненията към Израел

По време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк миналия месец президентът Масуд Пезешкиан обвини Израел в подстрекателство към война, докато Иран проявява сдържаност.

Още: Ердоган призова ООН да препоръча използване на сила в Газа

„Опитахме се да не реагираме. Те продължаваха да ни повтарят, че сме на път да постигнем мир, може би след около седмица“, каза той.

В неделя Пезешкиан заяви, че обещанията на САЩ и техните съюзници за „прекратяване на огъня в замяна на това Иран да не реагира на убийството на Хания са напълно фалшиви“. Той добави, че „даването на шанс на тези престъпници (Израел) само ще ги насърчи да извършват още престъпления“.

Иран не признава Израел и превърна подкрепата за палестинската кауза в централен елемент на външната си политика след Ислямската революция през 1979 г.

Техеран приветства нападението на своя съюзник "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, което предизвика войната в Газа, но отрича да е участвал в него.

След началото на войната в Газа напрежението в региона се покачи, като привлече групировки, свързани с Иран, от Ливан, Ирак, Сирия и Йемен.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес