Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Илон Мъск си създаде още един враг - Тайван (ВИДЕО)

15 септември 2023, 17:37 часа • 3026 прочитания

След като попадна в епицентъра на геополитическите събития заради спирането на сателитите на Starlink за Крим, Илон Мъск продължава да си създава неприятели. Сега и Тайван се обърна срещу милиардера, собственик на SpaceX и Twitter.

С какво Мъск разгневи Тайпе?

По време на бизнес среща тази седмица Илон Мъск сравни Тайван с Хаваите, имайки предвид как те са един от 50-те щата на САЩ. Той нарече демократично управлявания остров "неразделна част" от Китай.

Пекин претендира контрол над Тайван и напрежението между двете страни се засили неимоверно през последната година.

Още: Тревожни новини: Десетки китайски кораби и самолети са засечени около Тайван

Отговорът на Тайван: "Не сме за продан"

"Слушайте, Тайван не е част от Китайската народна република и със сигурност не се продава!", отвърна на Мъск външният министър в Тайпе Джоузеф Ву.

Ву също така публикува пост в Twitter, в който написа: "Надявам се, че Илон Мъск също може да помоли Китайската комунистическа партия да отвори Twitter за своите хора". Платформата е забранена в Китай.

По-рано Ву беше заявил, че военните учения на Китай имат за цел да повлияят на изборите в Тайван през януари. "Китайската народна република даде ясно да се разбере, че иска да повлияе на предстоящите национални избори в Тайван. Е, това трябва да решат нашите граждани, а не хулиганът отсреща", написа той.

Още: В Тайван идват избори, а китайските комунисти вече се намесват с любопитни методи

Поредна подобна проява на Мъск

Това не е първият случай, в който Мъск разгневява тайванското правителство с коментарите си. През октомври милиардерът, който има бизнес интереси в Китай, заяви, че напрежението между Пекин и Тайпе може да бъде разрешено, като се предостави на Китай известен контрол върху Тайван.

Тогава в интервю за Financial Times той каза, че вярва, че двете правителства могат да постигнат "разумно приемлива" договореност. Посланикът на Китай в САЩ похвали Мъск, но тайванският му колега отвърна, че свободата "не се продава".

Още: Мъск мълчи: Питат го осъзнава ли, че невежеството му струва живота на много украинци (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес