Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Холандски съд: Русия да плати на "Юкос" 50 млрд. долара

18 февруари 2020, 14:03 часа • 5013 прочитания

Холандски съд потвърди искането на акционерите на ликвидирания руски нефтен гигант „Юкос“ руската държава да им изплати компенсация от $50 милиарда долара, предава AFP, цитиран от Агенция "Фокус".

"Апелативният съд в Хага реши днес (вторник, 18 февруари 2020г.), че предишното решение в полза на Руската Федерация е грешно", се казва в изявление на съда, като се добавя, че първоначалното решение на базирания в Хага Постоянен арбитражен съд Москва да изплати $50 милиарда долара на акционерите в компанията на олигарха Михаил Ходорковски.

Actualno.com припомня, че бизнесменът беше арестуван още през 2003г. и осъден през 2005-га г. на 9 години затвор за измами и неплатени данъци. В последствие присъдата му бе намалена с година, а през 2013г. Ходорковски беше и помилван от президента Владимир Путин.

Самият Ходорковски заяви, че се е обърнал към президента на Русия с молба за помилване „във връзка със семейни обстоятелства" . Щом излезе на свобода бизнесменът замина за Германия, където се лекуваше майка му.

Критиките му извън страната обаче продължават и до днес. ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо обаче Русия рядко плаща подобни решения и има собствено виждане по въпросите на международното право ВИЖТЕ ТУК.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес