Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хизбула" съобщи за първи пряк сблъсък с израелската армия в Ливан

02 октомври 2024, 10:07 часа • 772 прочитания

Хизбула“ твърди, че рано тази сутрин, на 2 октомври, бойци на групировката са влезли в сражение с израелските сили, проникнали в ливанския град Одайсех в южната част на страната.

Подкрепяната от Иран шиитска групировка съобщава, че е принудила израелците да се оттеглят.

Още: Иран и корените на "Хизбула": Как започна всичко?

Бойци на "Хизбула" са се изправили срещу „израелски вражески пехотни сили, които са се опитали да проникнат в Одайсех, и са влезли в сблъсък с тях“, се казва в изявлението, цитирано от The Times of Israel. Отделно се добавя, че "Хизбула" е обстрелвала три различни точки по границата с ракети и артилерия.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) все още не са коментирали. Вчера те разкриха, че през последните месеци са извършили десетки трансгранични набези срещу "Хизбула" и не са имали преки сблъсъци с нейни бойци.

Снимка: Getty Images

Още: Ще стане ли Иран мишена на Израел?: Говори проф. Владимир Чуков

Нова израелска дивизия в Южен Ливан

Израел започна "локални" сухопътни акции в Южен Ливан срещу шиитската групировка, като се трупат все повече индикации за бъдеща сухопътна офанзива. Днес ЦАХАЛ съобщават, че в Южен Ливан се изпраща още една дивизия за сухопътни операции срещу „Хизбула“. Става въпрос за 36-та дивизия, която се присъединява към 98-ма дивизия. Последната влезе в Ливан в понеделник вечерта.

Военните описват сухопътните операции в северната си съседка като „ограничени, локализирани и целенасочени набези“ с цел разрушаване на инфраструктурата на „Хизбула“ в граничния район.

Още: Израел планира "масивно отмъщение" срещу Иран: Axios разкри мишените

Израелските сили призовава ливанските цивилни в десетки села в Южен Ливан да се евакуират незабавно.

„Дейността на "Хизбула" принуждава ЦАХАЛ да действат срещу нея. ЦАХАЛ не желаят да ви навредят“, се казва в изявлението на полковник Авичай Адраи, който е говорител на Израелските сили за отбрана. „За ваша безопасност трябва незабавно да евакуирате домовете си. Всеки, който се намира в близост до бойци на "Хизбула", техни съоръжения или оръжия, се излага на риск“, казва той.

Адраи добавя, че всяка къща, използвана от "Хизбула" за военни цели, е мишена. Ливанските цивилни граждани са призовани да се евакуират и да се отправят на север. „Внимание, не се придвижвайте на юг! Всяко движение на юг може да застраши живота ви“, се казва в изявлението.

Вчера ЦАХАЛ издадоха подобни заповеди за още 28 села в Южен Ливан. Военните също така предупредиха да не се допуска никакво придвижване с превозни средства от северната част на река Литани към южната й част.

Още: Рецептата за малко по-траен мир в Близкия изток: Говори доц. Мира Майер

"Хизбула" изстрелва още ракети по Израел

По данни на ЦАХАЛ - тази сутрин от Ливан са изстреляни около 50 ракети към Северен Израел. Това се случва ден след мащабната иранска атака с около 180 ракети по Израел.

На фона на нападенията в градовете в горната и западната част на Галилея са прозвучали сирени, като засега няма съобщения за пострадали. От община Метула, която до голяма степен е евакуирана, съобщават, че около 10 къщи са били повредени при обстрела. След съобщението на ЦАХАЛ сирените продължават да звучат в редица погранични общини, включително Авивим и Рихания.

Още: "Нямаше паника от иранските удари, беше вълнуващо": Разказ на български гражданин в Израел

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес