Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган: Турция няма да анексира сирийски територии

09 март 2020, 07:50 часа • 4955 прочитания

Анкара отстоява териториалната цялост на Сирия и няма намерение да анексира части от нейната територия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде БГНЕС

"Целите на Турция в разкъсаната от война Сирия никога не са включвали опити за нахлуване или анексиране на сирийска територия", каза президентът в изявление пред медиите в Истанбул.

"Единствената ни цел е да създадем условия, при които 3,6 милиона сирийски бежанци в Турция и 1,5 милиона на границата с Турция в Идлиб да могат спокойно да се завърнат по домовете си. Искаме да осигурим териториалната цялост и политическото единство на Сирия възможно най-скоро", добави Ердоган.

Според него, Турция е похарчила 40 милиарда долара за приемане на сирийските бежанци, докато страните от ЕС са предоставили на Анкара само 3 милиарда евро за тези цели.

На 5 март в Москва се състоя среща между Владимир Путин и Реджеп Ердоган във връзка с влошаването на ситуацията в сирийската провинция Идлиб. След разговорите беше приет съвместен документ. Страните потвърдиха ангажимента си към "споразумението от Астана" и обявиха въвеждане на режим на прекратяване на огъня от полунощ на 6 март. Страните се споразумяха да патрулират заедно важната магистрала М4.

Още: "Путин-Ердоган: Между сложни компромиси и неясно бъдеще"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес