Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган обвини израелската полиция в тероризъм след рейдовете в джамията "Ал Акса"

06 април 2023, 15:22 часа • 1387 прочитания

Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува остро набезите на израелската полиция в джамията "Ал Акса" в окупирания Източен Йерусалим. Той призова Израел да се откаже от ходовете, които подклаждат напрежение в региона.

В телевизионно интервю в сряда Ердоган заяви, че "посегателствата и заплахите срещу светостта и историческото значение на джамията "Ал Акса", както и срещу свободата на вероизповедание и живот на палестинците трябва да бъдат прекратени".

Изказванията му дойдоха, след като израелската полиция задържа около 350 поклонници от вътрешността на комплекса на джамията, което предизвика протести и остри критики от мюсюлманските лидери по света.

Напрежението в Йерусалим ескалира, когато група палестинци се барикадираха в молитвената зала "Ал-Кибли" в комплекса, след като еврейски заселници призоваха за нахлуване в джамията. Те се опитаха да попречат на полицията да влезе, като затвориха вратите ѝ. Израелската полиция отговори, като обгради молитвената зала, качи се на покрива на джамията, разби прозорците и използва звукови бомби срещу поклонниците вътре. Някои от присъстващите в джамията се опитаха да окажат съпротива на полицията, като хвърляха фойерверки. Две поредни вечери имаше рейдове в "Ал Акса".

ОЩЕ: Безпрецедентен щурм на израелската полиция, с бой и зашеметяващи гранати в джамията Ал Акса (ВИДЕО)

Думите на Ердоган отразяват дългогодишната подкрепа на Турция за палестинската кауза и нейния ангажимент да защитава правата на мюсюлманите по света. Ердоган подчерта, че Анкара ще продължи да подкрепя своите палестински братя и сестри при всякакви обстоятелства и да защитава техните свещени ценности. Той призова Израел да зачита свещеността на джамията "Ал Акса" и свободата на религията и живота на палестинците.

Израелско-палестинският конфликт продължава от десетилетия, като Йерусалим е в центъра на много спорове. Напрежението в джамията "Ал Акса" подчерта дълбоко вкорененото религиозно и политическо разделение в региона и необходимостта от мирно разрешаване на конфликта.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес