Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти на СЗО пристинаха в Индия за разследване на огнището на неизвестна болест

10 декември 2020, 10:16 часа • 1912 прочитания

Двама експерти от Световната здравна организация (СЗО) пристигнаха в индийския град Елуру, където според последните данни 593 души са засегнати от неизвестна болест. Това съобщава местният телевизионен канал Times Now, цитиран от БГНЕС.

Припомняме, че миналата неделя избухна огнище на неизвестна болест в град Елуру и околностите. Симптомите включват епилептични пристъпи в рамките на три до пет минути, загуба на памет в рамките на минути, внезапни припадъци, главоболие и болки в гърба.

По-рано беше съобщено, че екипи от лекари от Националния институт по храните, Института по химическа технология и Индийския институт по медицински науки са изпратени в града, за да определят причината за заболяването. Специалистите изследват проби от кръв, урина на пациенти, а също така изследват проби от храна и вода.

По-рано кабинетът на главния министър на щата Андра Прадеш заяви, че причината за мистериозното заболяване може да бъде отравяне с олово и никел, следи от които са открити във вода и мляко. Съобщава се обаче, че това са предварителни данни и е необходимо да се изчакат резултатите от допълнителни проучвания.

Според местните медии район Западно Годавари, чиято столица е Елуру, изпитва проблеми с питейната вода. Окръгът е най-големият износител на ориз в щата Андра Прадеш, а неговата напоителна система е създадена от легендарния британски инженер сър Артър Котън преди повече от век.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес