Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дружески срещи: Путин ще посети Северна Корея и Виетнам на 18-20 юни

17 юни 2024, 15:09 часа • 1170 прочитания

Руският диктатор Владимир Путин ще посети Северна Корея на 18 и 19 юни, обяви днес Кремъл на сайта си. "По покана на ръководителя на държавните въпроси на Корейската народнодемократична република Ким Чен Ун Владимир Путин ще бъде на приятелско държавно посещение в Корейската народнодемократична република на 18-19 юни", пише в съобщението.

За последен път руският диктатор посети Северна Корея през 2000 г., където се срещна с тогавашния ръководител на републиката Ким Чен Ир.

Припомняме, че Северна Корея е обвинявана, че доставя на Москва боеприпаси за войната й срещу Украйна.

Още: Ултиматумът на Путин е толкова нереалистичен и странен, че ще има обратен ефект: Американски дипломат

Путин ще посети и Виетнам

Очаква се след Северна Корея Путин да посети и Виетнам на 19 и 20 юни.

Ройтерс отбелязва, че това ще се случи след като Виетнам отказа да изпрати представител на срещата на върха в Швейцария, посветена на мира в Украйна, но пък изпрати заместник външен министър на срещата на групата БРИКС в Русия по-рано през седмицата.

САЩ, които са водещ търговски партньор на Виетнам и повишиха степента на отношенията си с Ханой миналата година, реагираха остро на новината, че Путин ще посети азиатската страна.

Още: И Хитлер не бе канен на конференцията в Техеран: Още за отсъствието на Русия от срещата в Швейцария

"Нито една страна не трябва да предоставя на Путин платформа за рекламиране на неговата война и да му позволява да нормализира жестокостите, които върши", заяви говорител на посолството на САЩ в Ханой. "Ако той може да пътува свободно, то това ще нормализира крещящото нарушение от страна на Русия на международните закони", допълни говорителят.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес