Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джими Картър срина плана на Тръмп за решаване на въпроса с Израел и Палестина

31 януари 2020, 08:40 часа • 4985 прочитания

39-ят президент на САЩ Джими Картър заяви, че планът на президента Доналд Тръмп за Близкия изток ще наруши международното право и призова ООН да попречи на Израел да анексира палестинските земи, предаде БГНЕС.

"Новият план на САЩ подкопава перспективите за справедлив мир между израелците и палестинците", гласи изявление на бившия американски президент.

"Ако бъде приложен, планът ще обрече единственото жизнеспособно решение на този продължителен конфликт - решението за две държави", каза Картър, който е известен с посредничеството си за подписването на знаменитото Споразумение от Кемп Дейвид от 1978 г., което донесе мир между Израел и Египет.

Той призова държавите-членки на ООН "да се придържат към резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и да отхвърлят едностранното израелско изпълнение на предложението, грабейки повече палестинска земя".

Службата на Картър заяви, че планът на Тръмп, грандиозно представен като "сделката на века", "нарушава международното право по отношение на самоопределянето, придобиването на земя със сила и анексирането на окупираните територии". "Наричайки Израел "националната държава на еврейския народ", планът също така насърчава отказа от равни права на палестинските граждани на Израел", се казва в съобщението.

Тръмп представи своя дългоочакван план във вторник заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху, негов близък съюзник, който малко след това даде знак, че ще се опита да анексира голяма част от Западния бряг.

Планът на Тръмп признава израелския суверенитет над повечето селища, построени на Западния бряг и долината на река Йордан, както и единен и неразделен Йерусалим. Планът подкрепя палестинска държава със столица в покрайнините на Йерусалим, но казва, че палестинското ръководство трябва да признае Израел като национална еврейска държава и да се съгласи на демилитаризация.

95-годишният Картър е най-дълго живеещият президент в историята на САЩ, който получи Нобелова награда за мир през 2002 година за "намирането на решения на международни конфликти и за хуманитарната си работа". Напоследък той често се сблъсква с критики от страна на привържениците на произраелски настроени кръгове в САЩ заради възгледите му за израелско-палестинския конфликт и особено за използването на думата "апартейд", с която описва потенциалното бъдеще на еврейската държава без мирна сделка.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес