Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки натровени от алкохол в Иран

02 октомври 2018, 07:50 часа • 2397 прочитания

Най-малко 42 души починаха след натравяне с домашен алкохол в Иран, съобщава BBC. Здравното министерство на страната заяви, че в следствие на отровния алкохол 16 души са ослепели, а 170 са били поставени за диализа, пише БГНЕС.

Само за последните три седмици най-малко 460 души в пет ирански провинции са били хоспитализирани след като са пили некачествени спиртни напитки, като най-младата жертва на натравянето е 19-годишна жена.

Алкохолът е незаконен в Иран, но домашното му производство е широко разпространено. В много от случаите етаноловият спирт се заменя с токсичния метанол, което често води до смърт.

Властите предполагат, че след като иранският риал се обезцени спрямо долара хората все по-често предпочитат да купуват по-евтиния домашен алкохол със съмнително качество, вместо по-скъпите вносни напитки. По данни на митниците в страната годишно се внасят контрабандно по 80 милиона литра алкохол.

Консумацията на спиртни напитки е забранена за иранските мюсюлмани след революцията в страната през 1979 година. Според член 265 в Иранския ислямски наказателен кодекс наказанието за употребата на алкохол от мюсюлманин е 80 удара с камшик. Изключение се прави само за гражданите на страната, които не изповядват исляма. Те могат да произвеждат домашен алкохол за собствена консумация или за религиозно предназначение, като причастието.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес