Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бившият президент на Иран изглежда ще бъде съден за финансови машинации

15 август 2023, 15:25 часа • 1415 прочитания

Бившият премиер на Иран изглежда ще бъде съден за машинации на финансовите пазари, става ясно от публикация на белоруската опозиционна информационна агенция NEXTA в Twitter.

Специалната прокуратура на Иран по делата на духовенството е завела редица дела срещу Хасан Рухани за неговите машинации на финансовите пазари, пише още медията, позовавайки се на местни медии. ОЩЕ: САЩ де факто подкрепиха протестиращи заради икономическия колапс в Иран (ВИДЕО)

Анадолската агенция потвърждава информацията, като уточнява, че това е заради неговите „интервенции на валутния и фондовия пазар“. Турската агенция се позовава на информация на говорител на съдебната власт във вторник, който не е съобщил подробности за делата, заведени срещу бившия президент. ОЩЕ: Иран иска сътрудничество между мюсюлманите срещу „икономическия тероризъм“ на САЩ

Рухани е реформистка политическа фигура. Той е президент на Иран за два четиригодишни мандата между 2013 г. и 2021 г. Наследен е от Ебрахим Раиси, бивш ръководител на съдебната власт, през август 2021 г. По време на втория си мандат в периода 2017-2021 г. правителството на Рухани беше широко критикувано за интервенциите си на валутния пазар, тъй като стойността на иранския риал се срина спрямо щатския долар. През този период валутата на Иран отбеляза повече от 10-кратна девалвация, подхранвайки рекордна инфлация. ОЩЕ: Русия заби нож в гърба на Иран заради спорни територии (ВИДЕО)

Темата финансите бе повдигната през май миналата година от високопоставен депутат беше цитиран да казва от полудържавната информационна агенция Mehr, че валутните интервенции по време на правителството на Рухани са довели до повишаване на инфлацията и ликвидността. Тогава именно случаят беше отнесен до съдебната власт. ОЩЕ: Символът на иранския режим призна като проблем номер едно икономиката

Бившият президент има и други дела, свързани с проекти в петролната и газовата индустрия, пише още турската агенция

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес