Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без храни и напитки от компании, подкрепящи Израел: Бойкот в турския парламент

08 ноември 2023, 11:43 часа • 1395 прочитания

Парламентът на Турция обяви, че започва бойкот на компаниите, които подкрепят Израел. Техните продукти няма да се продават в нито един от ресторантите, кафенетата или чайните на законодателния орган.

Без Coca-Cola

Според изявление на турския парламент вече няма да сервират продукти на Coca-Cola в рамките на протеста. Решението е взето от председателя на парламента Нуман Куртулмуш, но в изявлението не се уточнява кои компании са забранени, пише "Ройтерс".

И Nestle е аут

В понеделник сутринта турските депутати разбраха, че продуктите на Coca-Cola и Nestle вече не са в менюто. Когато попитали защо, им отговорили, че "председателството на парламента е решило да премахне от менюто продуктите на марки, които подкрепят Израел", съобщават турските медии.

През септември финландският парламент направи опит за подобен бойкот, когато негов ресторант спря да сервира Pepsi заради продължаващата дейност на компанията майка в Русия - агресорът във войната в Украйна.

Още: Арестуваха мъж, пуснал мишки с палестинското знаме в "МакДоналдс" в Бирмингам (ВИДЕО)

Войната в Израел

Забраната идва месец след като "Хамас" нападна Израел на 7 октомври, убивайки около 1400 израелци и вземайки повече от 240 заложници в Ивицата Газа. Израел отвърна с пълна обсада на Газа, включваща ежедневни въздушни удари, които според контролираните от "Хамас" здравни власти в анклава вече са убили над 10 000 палестинци.

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган се присъедини към Бахрейн и Йордания, които изтеглиха посланиците си от Израел в знак на протест срещу бомбардировките на Газа.

Още: Съветник на Нетаняху: Не планираме нова окупация на Газа, ето кога ще се намесваме

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес