Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 20 000 лв. даде община Асеновград за култура

29 март 2019, 10:45 часа • 2195 прочитания

Около 25 000 лева отдели община Асеновград, за да подпомогне културата в града. Разгледани и гласувани бяха 25 предложения, сред които са финансиране издаването на книги, реализирането на спортни проекти, осигуряване на финансови средства за участия на танцови състави във форуми и състезания.

2 500 лева бяха отпуснати за организиране и провеждане на двудневно състезание по бягане и планинско колоездене "Асеновградски баири". С 1 000 лева ще бъде подпомогнато Сдружение с нестопанска цел "Детска песен - Надежда Хвойнева", което ще ползва парите за участие във фолклорни надпявания и фестивали из страната. Със същите основания Тракийско дружество "Родопи" бе подпомогнато с 1 000 лева. Финансовата помощ е нужна на организацията, за да се включи в международни, регионални, местни и национални конкурси и събори.

2 000 лева Общински съвет-Асеновград отдели за финансиране издаването на броеве 15 и 16 от списанието за литература, изкуство и култура "Нов вечерник". Други 2 000 лева гласуваха съветниците на града и за финансиране на художествената самодейност на четири състава в Народно читалище "Свети преподобни Паисий Хилендарски". Сред тях са танцови формации, литературен клуб, детска група за оперно пеене и гайдарска група. Туристически хор "Родопски звуци" бе подпомогнат с 1 000 лева, които ще бъдат оползотворени за участия в песенните празници в Казанлък, Горна Оряховица, Самоков и Стара Загора.

Издаването на книгата "От извора" на асеновградчанинът Георги Коройчев бе финансирано със сумата от 1 000 лева. Толкова бяха отпуснати и за Клуб по балкански танци "Асеница". С помощта танцьорите ще успеят да се включат във фестивала за танци и песни "Grand Alegria" в Испания. Асеновградското читалище "Родолюбие" получи 2 000 лева. С тях ще бъдат финансирани изявите на художествената самодейност на Самодеен театрален състав "Театър без граници", на детската фолклорна танцова група и на Балетно студио "Терпсихора".

С 2 000 лева бе подкрепено Народно читалище "Христо Ботев" в село Избегии. Отпуснатите средства ще бъдат ползвани за участия на ДТС "Избеглийче" в танцови фестивали, които ще се проведат в селата Арбанаси и Лозен. В същото време, част от средствата ще бъдат вложени и в организиране и реализиране на честванията по повод 100-годишнината от създаване на читалището. Още 1 000 лева общината в Асеновград отдели за финансиране участията на Танцов състав "Станимака" в конкурси във Велико Търново, Несебър, Созопол и Първомай.

Читалище "Христо Ботев" в село Нареченски бани също поиска 1 000 лева, с които да осигури участие на художествената си самодейност във фестивали в Кюстендил и Албена. Същата сума бе отпусната и за Народно читалище "Христо Ботев" в село Новаково. Чрез парите ще бъде осигурено участието на групата за изворен фолклор в различни мероприятия по народно танцово изкуство. Читалище "Никола Йонков Вапцаров" в село Тополово също тази година отбелязва 125-годишен юбилей от създаването си. Освен това, се нуждае от средства за финансиране на любителско творчество на група за изворен фолклор, която ще има изяви в различни населени места на страната.

Своята книга "Храмът е мост от днес към вечността" ще има възможност да издаде Мария-Лора Запрянова. За издаването на малък тираж от творбата Общински съвет-Асеновград гласува "За" отпускането на 600 лева. Същата сума бе отделена и за Катя Рускова, която с паричната помощ ще може да издаде стихосбирката си. Финансова подкрепа в размер на 1 000 лева за участия в различни състезания, фестивали и конкурси ще получат още Сдружение "Фолклорна формация Карлък-2015", Сдружение "Клуб за танцово изкуство "Весеница и Спортен клуб по модерен балет, танци и аеробика "Косара".

Финансово подпомогнат със средства в същия размер е и проектът на "Съюз на творците" в Асеновград. Членовете му планират да провеждат пленер за детска рисунка под надслов "Асеновград през моите очи" превърналата се в традиция церемония по връчване на наградите "Достоен асеновградчанин". 2 500 лева отпусна Общинският съвет в града на Клуб по спортни танци "Асеновец" за реализиране на проекта "Спорт срещу апатия". Още 2 000 лева бяха отделени и за интересен проект на Национално сдружение за единство и партньорство-Пловдив, чиято цел е финансиране създаването на филм за успели асеновградчани.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес