Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сноудън: В капан съм в Русия

24 октомври 2019, 12:18 часа • 6019 прочитания

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) Едуард Сноудън, който получи убежище в Русия, разкри, че е критик на политиките на Москва и вярва, че е в капан в Русия, защото САЩ отмениха паспорта му, съобщава ТАСС.

"Аз съм дългогодишен критик на руското правителство", каза той в интервю за интернет предаването (подкаста) на Джо Рогън.

"Критикувам руския президент по име, критикувам руските закони за следене...Вижте, това не прави живота ми по-лесен, да бъда заклещен в страна, която не съм избрал и хората не си спомнят това, аз всъщност бях се насочил към Латинска Америка, когато правителството на САЩ отмени паспорта ми, което ме постави в капан в Русия", обясни Сноудън.

Според него трудно е да си в опозиция на политиките на правителствата на Русия и САЩ, когато си в такава гражданска позиция.

Едуард Сноудън също разкритикува бившия президент Барак Обама, предаде Fox News. По думите му Обама е действал лицемерно по отношение на масовото подслушване и по време на управлението му ситуацията се е влошила още повече по този казус.

Обама не разреши проблема, а действително го влоши, смята той.

Запитан от Роган за предизборно обещание на Обама да защити разобличителите, Сноудън се изсмя и отговори, че бившият държавен глава също е водил активна кампания срещу подслушването при администрацията на Джордж Буш-младши без разрешението на съда.

През 2013 г. Сноудън разкри информация за методите за електронно подслушване на американските разузнавателни служби, включително и за незаконно подслушване на разговорите на чуждестранни лидери. На 1 август 2014 г. той получи разрешение за престой в Русия за три години, което по-късно беше удължено за още 3 години.

Срещу Сноудън са повдигнати две обвинения в САЩ за нарушаване на закона за шпионажа. Той може да получи до 10 г. по всяко от обвиненията. Вашингтон многократно обяви, че Сноудън е "предател" и че няма да бъде помилван, тъй като е нанесъл огромни щети върху националната сигурност на САЩ.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес