Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не само руските куршуми убиват украинската армия. Какви са проблемите?

31 август 2023, 07:30 часа • 12520 прочитания

Хиляди украински войници умират не на бойното поле, а на път за болницата поради лоша медицинска помощ, пише британският The Spectator в свой материал по темата.

Посред нощ е и аз мълчаливо стоя заедно с бригада медици от военна линейка някъде в покрайнините на Донецка област. Селото е забулено в мрак – светлините са загасени, за да не привличат вниманието на руските дронове. Парамедиците действат със спокойна решителност, повдигайки напоени с кръв носилки и пренасяйки стенещи ранени войници от едно превозно средство в друго. Виждам ранен мъж с дебели превръзки на мястото на краката му. Откъснатите му крайници лежат до него в торба.

Няма данни колко точно украинци са били осакатени в този конфликт. Липсват точни данни и за броя на загиналите. Киев не дава информация за загубите, казвайки само, че те са "десет пъти по-малко" от загубите на Русия. Липсата на тези данни затруднява оценяването на ситуацията. Още: Спешната медицинска помощ за украинските войници: Известна лекарка опонира на украински зам.-министър (ВИДЕО)

Бавно транспортиране на ранените

Хората, работещи на място, ми казват, че много от загиналите на бойното поле са починали, докато са били транспортирани на по-безопасно място, а не на фронтовата линия. Дългите пътувания до болниците, понякога до 10 часа, могат да доведат до смъртта на ранените, а решаващият фактор при спасяването на украински войници, които са на ръба на смъртта, е възможността за получаване на адекватна първа помощ.

Украинците вярваха, че техните войници ще получат по-добри грижи. Но жестоката истина става все по-очевидна: хиляди украински войници умират заради лошото медицинско обслужване. И висшите военни игнорират този проблем, защото вниманието им е изцяло насочено към намирането на оръжия и продължаването на контранастъплението, а не към помощта за ранените.

Слуховете за това бързо се разпространиха и в отговор украинците започнаха да прехвърлят дарения на независими медицински звена, работещи на фронтовата линия. В момента съм на път с членове на една такава група, наречена Хоспиталиерите. Това е доброволен медицински батальон, който работи директно с предните войски.

Виждам как хоспиталиерите приемат шестима ранени войници, които им бяха предадени от военни санитари. Тези мъже бяха ранени преди около 5 часа. До болницата ще са нужни още 4 часа. "Това е битка за живот. Нашата задача е да ги подкрепяме, докато стигнат до болницата, да им помогнем да оцелеят. Там ще получат по-адекватна медицинска помощ", обяснява 28-годишният парамедик на име Торонто. Питам го кой щеше да спаси тези войници, ако не бяха доброволците от хоспиталиерите. "Никой", отговаря той. Още: Американска вълна от критики за военната стратегия "заля" украинските сили

Украйна е призовала повече от половин милион души във въоръжените си сили и отчаяно се нуждае от танкове и бойни самолети. Това е посланието, което тя изпраща на своите съюзници: дайте ни инструментите и ние ще си свършим работата. Украйна обаче има и друга спешна нужда, която често се пренебрегва. Състои се от медицинска помощ, включително предоставяне на превозни средства за транспортиране на ранените до болници.

Какви са проблемите?

Бюрокрацията, която прониква в целия процес на първа помощ, е виновна за много от проблемите. Ако вражеският огън унищожи линейка на болница, тя не може да бъде регистрирана като "инвалид", докато не бъде извършено официално разследване. И това може да отнеме 6 месеца. Докато всички документи не бъдат изрядно оформени, този автомобил ще бъде в баланса на болницата и няма да бъде заменен с нищо. Често се случва военните санитарни бригади да губят 80% от транспорта си за евакуация на ранените, но нямат възможност да получат нови превозни средства, тъй като официалните доклади не показват, че транспортът е унищожен от врага.

В резултат на това доброволците поемат нещата в свои ръце. Показват ми болничен автобус за 100 000 паунда, финансиран от дарения. Това е уникално превозно средство, способно да транспортира едновременно до 33 войници, включително шестима на носилки, пише британският The Spectator.

Един от парамедиците, които срещнах, е 34-годишен американски доброволец на име Виктор Милър, който преди е бил във военноморските сили на САЩ и се присъедини към Хоспиталиерите миналата година. „Ако имаш желание да отидеш и да направиш нещо, за да помогнеш на хората, трябва да го направиш”, казва ми той. „Конфликтът ще надхвърли Украйна, това е само въпрос на време“. Той говори за недостига на лекари и че сега в Украйна са останали много по-малко чуждестранни доброволци, отколкото миналата година: „Имахме 50, а сега са по-малко от 10 чуждестранни парамедици“.

Корупцията е навсякъде

Друг проблем е ширещата се корупция. Един от примерите за това е разпространението на нискокачествени медицински продукти, които се използват за лечение на украински войници. Преди няколко седмици Володимир Прудников, ръководител на отдела за доставки на украинското командване на медицинските сили, беше обвинен в доставката на 11 000 не сертифицирани китайски комплекта за първа помощ на фронтовата линия. Стана известно, че Прудников имал договори на стойност £1,5 милиона с компания, съоснована от неговата снаха, и се е опитал да представи китайските комплекти за първа помощ като стандартни комплекти на НАТО. Той беше уволнен и сега е разследван.

Това е само един пример за машинации, които излагат на риск живота на войниците. Друг случай на корупция беше регистриран миналата година в Лвов, където мистериозно изчезнаха 10 000 комплекта за първа помощ на стойност 700 000 паунда, изпратени от американски доброволци. Наскоро беше съобщено, че САЩ разследват случая. Още: Корупционен скандал в украинската армия и облог за министерска оставка (ВИДЕО)

Още повече въпроси възникват, когато става въпрос за съдържанието на комплектите за първа помощ. Турникетите са може би най-важният инструмент за първа помощ, особено ако процесът на евакуация е продължителен. Но ако турникетите са лошо направени, те могат да бъдат фатални. Има многобройни оплаквания от предните линии относно произведените в Китай турникети, които постепенно се разтягат или просто се чупят, което води до подновяване на кървенето, което може да бъде фатално. Китайски турникет струва само 2 паунда, украински Sich турникет струва 15 паунда, а истински американски CAT турникет струва около 35 паунда.

Лекарите, с които говорих, казват, че 2/3 от украинските войници умират от загуба на кръв. Срещам се с 24-годишната Белка, фелдшер от 243-ти батальон за териториална отбрана, която току-що се е върнала от Бахмут. Тя обяснява какво се случва с ранените на първа линия: „Човек трябва да бъде влачен на ръце около 3-5 километра. Дори бронирана техника не може да стигне до там заради тежък обстрел и мини.“

Според нея лекарите се стараят да не използват официално издадените им средства за оказване на първа помощ заради формалностите, свързани с това. Всеки артикул в издаден от правителството комплект за първа помощ трябва да се отчете, включително оборудване, което е очевидно нестандартно. „Ако дадено лекарство е с изтекъл срок на годност, процедурата за отписване е толкова сложна, че е по-лесно да се напише, че е унищожено от пожар“, казва тя.

Някои медицински работници плащат за оборудването от собствените си заплати, въпреки че средният боец в Украйна печели около 300 паунда на месец, а медицинската сестра печели половината от това. Междувременно Украйна харчи около 3 паунда милиарда на месец за армията си.

Разговарях и с Юрий Кубрушко, съосновател на медицинската благотворителна организация „Лелека“. Внезапното избухване на военни действия в Украйна логично доведе до недостиг на основни медицински консумативи, каза той. Година и половина по-късно ситуацията не се е подобрила. „Проблемът с оборудването на военномедицинските части се премълчава, сякаш не съществува” - споделя той. Военното ръководство дори може да откаже да приеме нови лекарства, защото складовете са пълни с нискокачествени алтернативи. И те смятат, че обръщането за помощ към благотворителни организации ще подкопае доверието и репутацията на въоръжените сили."

Когато се оказа, че 15% от дарените от Запада лекарства миналата година са с изтекъл срок на годност, това предизвика огромен обществен отзвук и доведе до криминални разследвания. Представители на медицинските сили на Украйна отговориха, че ще проверят всички комплекти за първа помощ в армията. Въпреки това не са издадени насоки или стандарти, въз основа на които да се извършват тези прегледи. Високопоставените служители в Киев не изглеждат готови да се оплакват и просто не искат да извършват щателни проверки, преди да изпратят получените комплекти на фронтовата линия. Още: Украински военен: Единственият начин да обърнем войната са стотици хиляди дронове. И трябва да го направим преди врага

"Ръководството на старата военна върхушка наистина не разбира какво не е наред", казва Кубрушко. Проверките нямат смисъл, ако хората, на които е възложено да ги извършват, нямат представа на какво да обърнат внимание. „Те не могат да станат специалисти в областта на военната медицина за една нощ, само защото е дошла заповед „отгоре”. В резултат на това отчетите се фалшифицират, което от своя страна изкривява статистиката относно количеството необходима медицинска помощ. Защо Украйна иска повече медицинско оборудване, ако формално няма недостиг?

Тетяна Остащенко, началник на медицинските сили на Украйна, каза в интервю, че проблемите, пред които е изправена нейната страна сега, са безпрецедентни в наше време. Нито една западна държава не се е сблъсквала с това, през което преминава Украйна. Остащенко получи последно предупреждение и й беше наредено да провери медицинското оборудване на първа линия, но обещаният доклад така и не беше подаден.

Ситуацията се утежнява от факта, че лекарите в Украйна също трябва да вземат оръжие. „Не можеш да седнеш и да кажеш: „Аз съм медицински работник, няма да стрелям“. Всички стрелят. И когато боят приключи, започвате да оказвате първа помощ“, каза Гурман, 27 г., старши военен фелдшер от 243-и батальон за териториална отбрана.

Не е изненадващо, че военните медици, изпратени да спасяват ранени войници под руски обстрел, често не са преминали обучение или нямат правомощия да предоставят грижи. Някои от тях имат медицинско образование, но повечето трябва да се учат на първа линия. Старшият военен медик обучава младшите членове на бригадата.

В цяла Украйна има само една военна база, способна да осигури формално обучение на „младши медицински персонал“. Тази база обучава 300 души месечно, но за да има по един военен медик на всеки 30 военнослужещи, трябва да бъдат обучени поне 15 000 специалисти.

Разбира се, заради действията на руската армия в Украйна загиват хора. Невъзможно е обаче да се отрече, че украинските власти не се отнасят с необходимото внимание към нуждите на военните лекари.

Автор: Светлана Моренец

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес